ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБРЪЩЕНИЕ на Почаевската Свято-Успенска Лавра и скита "Св. Дух" относно Всеправославния Събор

08 юни 2016 05:45, Българска Патриаршия
Почаевската Лавра (Украйна)

Публикуваме Обръщението на Почаевската св. обител "Успение Богородично" (Украинска православна църква - Московска Патриаршия), с което тя подкрепя решенията на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия относно предстоящия Всеправославен Събор (16-27 юни 2016 г., о-в Крит).

~~~~~~~~~~~~~~~

ОБРЪЩЕНИЕ НА БРАТСТВОТО НА СВЯТО-УСПЕНСКАТА ПОЧАЕВСКА ЛАВРА И БРАТСТВОТО НА СКИТА „СВЕТИ ДУХ” КЪМ ЛАВРАТА ВЪВ ВРЪЗКА С ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР

Възлюбени в Христа отци, братя и сестри,

От 16 до 27 юни 2016 г. на остров Крит (Гърция) ще се състои Всеправославен събор, който, за съжаление, не може да бъде отменен. На него ще бъдат разглеждани следните документи:

- Автономията и начинът за нейното провъзгласяване;

- Важността на поста и неговото спазване днес;

- Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят;

- Мисията на Православната църква в съвременния свят;

- Православната диаспора;

- Тайнството Брак и препятствията за него.

Най–много въпроси и забележки предизвиква документът, озаглавен “Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят”.

Много аргументирано, богословски грамотно изказаха своите забележки и предложения за внасяне на изменения в посочения документ Светият Синод на Българската православна църква, Архиерейският Синод на РЗПЦ, Свещеният Кинотис на Света Гора Атон, Каменец – Подолска епархия на Украинската православна църква, Лимасолският митрополит Атанасий (Kипърска православна църква).

Населниците на Свято-Успенската Почаевска Лавра споделят безпокойството на своите събратя-монаси, архиереи, свещеници, боголюбиви миряни, които се грижат за своето спасение и за съдбините на Църквата Христова.

Ние сме благодарни на тези, които се потрудиха и изказаха своите забележки и предложения за поправянето на предоставените документи.

Братята на Почаевската Лавра са солидарни и съгласни с мнението на Светия Синод на Бългаската православна църква, Архиерейския Синод на РЗПЦ, Свещения Кинотис на Света Гора Атон, Каменец – Подолска епархия на Украинската православна църква, Лимасолския митрополит Атанасий (Kипърска православна църква).

Много е важна за нас и позицията на владика Вениамин, Владивостокски и Приморски митрополит, изразена в писмо до участниците в конференцията „Всеправославният събор: мнения и очаквания”, която се проведе на 19.04.2016 г. в Православния Свято-Тихоновски Хуманитарен университет.

От своя страна искаме да уверим енорияшите и поклонниците на нашата Лавра, че, уповавайки се на Божията милост, покрова и застъпничеството на Царицата Небесна, укрепявани от молитвите и примера на великите подвижници преподобните наши отци Йов и Амфилохий, Почаевски чудотворци, гледайки подвизите на нашите наставници, преживяли най-жестоки гонения и поругания във времената на безбожието, братята-населници на Почаевската Гора и по-нататък ще правят всичко възможно за това в храмовете на обителта вярващият народ да придобива Божествената благодат в тайнствата на светата Православна църква, която е основана от Самия Христос Спасител, чиито догмати са закрепени от светите отци в решенията на седемте Вселенски Събори и не се нуждаят от каквото и да било изменение. Защото Божествената Истина е съвършена и неименна. А Спасителят на света ни я е поверил, за да я пазим и да я проповядваме, а не да я “доработваме”.

Твърдо вярваме, че нашият Господ Иисус Христос ще съхрани своята Църква непоколебима и непреборима, “и портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18).

Призoваваме боголюбивия народ да възнесе своите усърдни молитви, така че Всемилостивият Господ и занапред да укрепява всички нас в чистотата на православната вяра, в която единствено е възможно вечното спасение.

--------------

Оригиналното Обръщение можете да прочетете в:

http://www.pochaev.org.ua/?pid=1853

 

Превод от руски: Десислава Панайотова, гл. редактор
Снимка: http://www.pochaev.org.ua

 

 

« предишна новинаследваща новина »