ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

80 години от освещаването на св. Престол, посветен на св. вмчца Параскева

07 април 2010 12:06, Софийска митрополия
Храм "Света Параскева"

На 6 април се навършват 80 г. от освещаването на централния св. Престол в храм „Св. вмчца Параскева”, намиращ се на ул. "Раковска" № 58. По този повод Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия, в която взеха участие архимандрит Григорий - протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и множество предстоятели на софийски храмове. На този трети ден от славното Христово Възкресение, епископ Йоан се обърна към християните с пасхалния поздрав: „Христос воскресе!” и напомни, че вратите на рая са разтворени и ние имаме надеждата и упованието, че с Божията снизхождаща благодат ще влезем през тях в Царството Божие.

Архиереят каза още: „Днес служим отново на този св. Престол, на който преди 80 г. за първи път е отслужена св. Литургия от екзарх Стефан. Колко човеци са участвали през тези години в духовно-благодатния живот на Църквата, колко хора са получили св. Кръщение в този храм и са отправяли молитви към Всеподателя Бога, колко млади семейства са сключили църковен съюз и са обещали да живеят праведно и да въвеждат децата си в православната вяра... Поздравявам отец Йоан Чикалов, предстоятел на този храм, храмовото духовенство и всички енориаши с днешната годишнина и нека радостта от Христовото Възкресение дълго време да остане в душите ни, като имаме любов помежду си, защото по това ще познаят, че сме Христови последователи”.

Впечатляващият със своите размери и архитектура храм „Св. вмчца Параскева” е построен в стария еврейски квартал на София с идеята духовно да обгрижва големия брой преселници, които пристигат в столицата в междувоенния период. До този момент районът, населяван предимно от занаятчии, бил енорийски обгрижван от старинния храм „Св. Петка Самарджийска”, който днес се намира в подлеза на ЦУМ.

Решението за издигане на храма е взето от Българската екзархия на 4 април 1909 година. Дворът на църквата, с площ 3000 кв.м, е закупен за 70 хиляди лева от братя Генови и братя Коцеви.

През 1910 г. е обявен конкурс за архитектурен план на храма, който е спечелен от арх. Антон Торньов. Той е построил още църквата „Св. Николай Софийски” на ул. „Пиротска” и е един от родоначалниците на българския сецесион. Той апелира за създаването на типично български стил, вдъхновен от собственото ни наследство. Може би именно този стремеж спомага за уникалната визия на катедралния храм „Св. Параскева”, който придобива окончателния си облик през 1944 година. Участието на България в Първата световна война обаче, забавило издигането на храм "Св. Параскева", въпреки че архитектурният план бил вече изработен.

Строежът е започнал през 1929 г. с помощта и даренията на самарджийския еснаф - на майсторите на седла за коне, и от енориаши при храм „Св. Петка Самарджийска”. Има нещо уникално в архитектурата на храма и това е покритата с купол камбанария, която се намира под основния купол. Безспорно е, че е постигната изключителна акустика в храма, което се дължи на това, че няма колони, които да пречат на звука, но и на това, че под централния купол има други по-малки полукубета, което спомага за „разстилането” на звука /подобно на това в храм „Св. Александър Невски”/ и получаването на изключителна звучност.

Иконостасът, архиерейският трон, амвонът, певниците и облицовката на балкона са дело на резбарите проф. Иван Тровницки и проф. Тодор Христов. Иконите на иконостаса са зографисани от проф. Стефан Иванов, проф. Марин Дринов и проф. Сергей Шишов.

В този „ архитектурен шедьовър” има централен престол, посветен на св. вмчца Параскева и осветен от екзарх Стефан на 6 април 1930 година. Северният престол на олтара е посветен на св. Харалампий и осветен през 1934 г., а южният, посветен на „Въведение Богородично”, е осветен от патриарх Кирил през 1960 година. Има изградени и два параклиса, в чест на св. Йоан Богослов и на св. Мина.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в храм "Св. Параскева" Апостолското четивоЧетене на св. ЕвангелиеВеликият входВеликият входВеликият входПо време на четенето на Символа на вяратаЧаст от иконостасаЦърковната вратаПразник в храм "Св. Параскева"Празник в храм "Св. Параскева"Празник в храм "Св. Параскева"Празник в храм "Св. Параскева"СвещенослужителитеСвещенослужителитеОтец Йоан Чикалов, предстоятел на храма
« предишна новинаследваща новина »