ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Декларация на ставр. ик. Тодор Димитров, председател на ЦН при храм "Св. Благовещение" - гр. Асеновград

09 юни 2016 14:57, Пловдивска митрополия
Декларация на ставр. ик. Тодор Димитров, председател на ЦН при храм

До

Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

До

Епархийския съвет на Пловдивска епархия

До

Българската национална телевизия

Ваше Високопреосвещенство,

С дълбока покруса видях няколкото поредни предавания „Вяра и общество" на БНТ, в които бе замесена поверената ми енория към църква „Свето Благовещение" в гр. Асеновград. До дъното на душата си бях възмутен от изказванията на хора, които не само са мои енориаши, но и са получавали възнаграждение от храма, като певци, хористи и др. Смятам, че в предаванията „Вяра и общество" беше представена само едната гледна точка, защото други енориаши са на противното мнение, но то не беше показано.

Категорично се разграничавам от изказванията на Щерьо Паспалев и от направените от него твърдения. Аз съм бил църковен избирател по време на избора на Пловдивски митрополит и с чиста пред Бога съвест заявявам, че по никакъв начин не ми е предлагана облага, за да гласувам за Вас. Обвинението, че сте изисквал пари за извършването на Светото тайнство Ръкоположение го намирам за клевета и светотатство.

Уведомявам Вас и почитаемия Епархийски съвет, че с моя заповед по моя инициатива и по моя воля Щерьо Паспалев е освободен от всякакви ангажименти към църква „Свето Благовещение”.

Съжалявам, че не съумях да овладея известното недоволство сред част от енориашите, настъпило след назначаването за втори свещеник в църквата на моя млад събрат отец Стилиян. Редно е на младите свещеници да бъде даван шанс и да бъдат насърчавани. Вярвам, че с помощта на свещениците от Асеновград този проблем ще бъде преодолян.

Съжалявам, ако неволно съм станал причина за смущение сред вярващите и искрено моля за прошка Вас, почитаемия Епархийски съвет и всички мои събратя - свещенослужителите от Богоспасаемата Пловдивска епархия.

 

 

 

Снимки

Декларация на ставр. ик. Тодор Димитров, председател на ЦН при храм
« предишна новинаследваща новина »