ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свето Възнесение Господне /Спасовден/ - архиерейска св. Литургия в едноименния храм в град Пловдив

09 юни 2016 20:07, Пловдивска митрополия
Свето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град Пловдив

На 9 юни светата Православна Църква чества славното Възнесение на Господ Иисус Христос на Елеонската планина пред неговите свети апостоли и ученици.

В навечерието на празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Празничната вечерня с петохлебие в храм ”Св.Възнесение Господне” в град Пловдив.

Молитвено съучастие в светата богослужба взе Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

С владиката съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на богослужението архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай се обърна към богомолния народ с думите:

”В благодатта на този празник ние се укрепихме в християнската надежда. Надеждата, която никого не е посрамила, защото, съучаствайки в благодатната богослужба , в душите и сърцата ни отеква спасителният глас Господен: ”И ето, аз съм с вас през всички дни до свършека на света.”

Възнасяйки се, Господ не ни е изоставил, защото Той е с нас. Нима, възнасяйки се с Тялото си на небето , Господ не ни е оставил Тялото си на земята? Нещо повече - благоволил е Неговото Тяло да влезе в нашето тяло. Да остане на земята в нашето тяло. Всеки път, когато приемаме драгоценното Му Тяло и честната Му Кръв под вида на хляб и вино в светата Евхаристия , ние приемаме Тялото на Господа Иисуса Христа и Неговата Кръв. И Той, въпреки Своето Възнесение, остава с нас и в нас.Затова да бъдем внимателни с телата си, защото те не просто са храм на Светия Дух. Телата ни, приобщили се с Кръвта и Тялото на Господа, са Христови. Затова, нека благодарим на Бога, че си е изпълнил своето обещание и към нас грешните, съвременни човеци, а именно: ”Аз съм с вас до свършека на света.” Благодарим Ти, Господи, че си с нас в изпитанията, в трудностите, в радостите, в щастието, в несгодите, в теготите! Ти всякога си с нас! Амин!”

Четиридесет дни след Възкресение Христово светата Православна църква чества големия Господски празник Възнесение Господне. През тези дни Господ Иисус Христос останал на земята и проповядвал учението си, като подготвял своите учениците за апостолска дейност. На 40-ия ден, пред очите на своите апостоли и ученици, Той се въздигнал от Елеонската планина към небето.

Камбаните на храм „Свето Възнесение Господне” в град Пловдив възвестиха пристигането на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който бе тържествено посрещнат от стотиците миряни, дошли молитвено да участват в светата богослужба.

Архиереят възглави светата божествена Литургия.

В съслужение с владиката участие взеха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, председателят на храм „Св.Възнесение Господне” свещеноиконом Васил Кашоров, храмовото духовенство и свещеници от града.

По време на светата Литургия Пловдивският митрополит Николай възведе Стоян Стоянов от град Срелча в първата степен на свещенството - дяконската.

Владиката пожела на новоръкоположения дякон с много старание и любов да изпълнява своите задължения.

Миряните, присъстващи в храма, се радваха на велелепната служба и на изпълнението на смесения църковен хор при храм ”Св. Възнесение Господне” с диригент Дорис Хофман.

В края на светата Литургия в словото си към богомолния народ архиереят каза:

„Като изпълни определеното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в слава, Христе Боже наш, без никак да се отлъчваш, но като пребъдваш неотстъпно, викаш на тези, които Те обичат: „Аз съм с вас и никой не може да е против вас.” Това Той каза на всеки вярващ в Него. Никаква скръб, никакви изкушения, никакви най-страшни неща не трябва да сломят вярващия, свързания чрез вяра с Христа човек. Външната победа в този свят е нищо. Важна е само вътрешната. Пример за духовна вътрешна победа е самият живот на нашия Спасител. Външно Той бил победен, разпнат, като злодей и разбойник. Но станало главното, заради което Той е дошъл в света - Неговата победа над смъртта, над най- страшното и непобедимо зло, което съществува в света.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1120-08062016g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-hram-sv-vaznesenie-gospodne-grad-plovdiv.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1121-09062016g-vaznesenie-gospodne-spasovden-arhiereiska-sveta-liturgiya-hram-sveto-vaznesenie-gospodne-grad-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Свето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град ПловдивСвето Възнесение Господне /Спасовден/-архиерейска св.Литургия в едноименния храм в град Пловдив
« предишна новинаследваща новина »