ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СРЪБСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА СЪЩО НЯМА ДА УЧАСТВА ВЪВ ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР

10 юни 2016 11:20, Българска Патриаршия
Патриаршеският катедрален храм "Св. Сава" - Белград

Във връзка с предстоящия Всеправославен събор на о-в Крит (16-27 юни 2016 г.) на 9 юни т.г. Сръбската православна църква (СПЦ) официално публикува свое Послание от 25 май 2016 г. и свое писмо до Вселенския патриарх Вартоломей от 6 юни 2016 г.

В тях Свещеното Събрание на епископите на СПЦ и Св. Синод на СПЦ посочват виждането си за призванието на един бъдещ Всеправославен събор, както и причините да не участват в Светия и Велик Събор на о-в Крит:

1. СПЦ не приема предварително установените ограничителни правила за работата на Всеправославния събор в Крит, които поставят епископите в неравностойна позиция.

2. Горното повдига основателния въпрос за ролята и статута на епископите, които ще присъстват на Събора в Крит. Там епископите ще бъдат участници или зрители? СПЦ не приема решението за ограничен брой представители на Поместните православни църкви на Събора и счита, че всички православни епископи би трябвало да имат право да присъстват на Всеправославния събор, както и да гласуват.

3. СПЦ посочва нуждата изчерпателно да бъдат разгледани въпросите за автокефалията и диаспората.

4. СПЦ настоява съборът от 879/880 г. (при патриаршестването на св. патриарх Фотий Константинополски; осъждащ ереста на Рим за прибавката на Filioque в Символа на вярата и учението за първенството на Римския епископ) и исихасткият събор от 1351 г. (утвърдил учението на св. Григорий Палама за нетварната светлина) да бъдат признати за Вселенски събори.

5. СПЦ счита, че заради множеството основателни критики срещу предсъборните документи е необходимо да се извърши сериозна редакция върху текстовете им, както с оглед изискванията на живота, така и с оглед мисията на Църквата в света, който има нужда и трябва да бъде евангелизиран.

6. СПЦ изтъква още, че няма да участва в Събора в Крит, взимайки предвид отказите за участие, оповестени от Антиохийската Патриаршия и от БПЦ-Българска Патриаршия.

7. СПЦ счита, че преди свикването на Събора първо трябва да бъдат преодоляни проблемите между Йерусалимската Патриаршия и Антиохийската Патриаршия за юрисдикцията върху Катар, както и спорът на СПЦ с Румънската православна църква заради навлизането на последната в юрисдикционните граници на СПЦ в източна Събрия.

8. СПЦ изтъква като мотив за неучастието си във Всеправославния Събор в Крит и това, че нито едно от предложенията й, дадени на предсъборните срещи до този момент, не са били взети под внимание от страна на Вселенската Патриаршия.

9. СПЦ предлага Всеправославният Събор да бъде отложен, а предстоящата проява на о-в Крит да бъде проведена като предсъборно междуправославно съвещание, което по-добре да подготви Всеправославния Събор, така необходим за цялата Православна църква.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Очаквайте пълния превод на Посланието на Сръбската православна църква.

Преводно резюме на позицията на СПЦ и снимка: д-р Десислава Панайотова, гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-БП

 

 

« предишна новинаследваща новина »