ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОТКРИВАНЕ НА XIII-я МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ за православната музика „ДОСТОЙНО ЕСТ", Поморие, 10-14 юни 2016

11 юни 2016 13:21, Весела Игнатова
Празничен водосвет

За 13-ти път Поморие стана домакин на най-големия музикален форум за православна музика на Балканите „Св. Богородица – Достойно ест”. Крайморският град, който в тези дни се превръща в столица на православната музика и тази година събра стотици православни от различни Поместни църкви, „ които с едни уста и едно сърце” да прославят Бога и възхваляват св. Богородица.

В навечерието на празника „Достойно ест“-10 юни, поредното издание на православния фестивал бе тържествено открит. Специално за форума от София пристигна за трети път

Чудотворната икона „Достойно ест - Българска”. Тя бе посрещната в началото на главната улица на града от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, духовници и фестивалните участници. Иконата пристигна носена от зам.-кмета на града г-н Илия Джингов и бе придружена от братя на Поморийския манастир.

С тържествено литийно шествие предводено от Сливенския митрополит Йоаникий и духовенство от Бургаска и от Ямболска духовна околия тя бе занесена пред храм „Св. Рождество Богородично”. Шествието премина през централната градска улица и в него се включиха всички участници, облечени в концертните си костюми.

Пред храма бе отслужен празничен водосвет. В него, заедно с митрополит Йоаникий взеха участие Агатаполски епископ Йеротей, ик. Иван Стойков - председател на храма домакин, ик. Кирил Попов - член на фестивалното жури, епархийски духовници и гостуващи свещенослужители. Молитвените прошения бяха огласявани от мъжки хор „Св. Наум Охридски“ от София с диригент Андрей Касабов.

Официални гости на форума бяха зам.-кметът на гр. Поморие г-н Илия Джингов, членовете на селекционната комисия, общинари и общественици.

Митрополит Йоаникий се обърна със слово към многобройните участници и ги поздрави за тяхното желание да усвояват църковното пение. Той благодари на усърдните организатори като изказа радостта си, че с всяка изминала година фестивалът събира все повече православни хора от цял свят.

„Историята на Поморие е много голяма..., но в новата история се записа това ново събитие, това ново празненство- този фестивал. Аз вярвам, че всички вие сте дошли с православна вяра и упование, с радост да възпеете величието на Божията майка, доколкото е възможно с нашите уста, защото тя е винаги до нас, когато си отваряме душите и сърцата си за нея. Аз ви привествам с добре дошли, и моля Бога да закриля всички нас в тези трудни времена и неспокойни дни, чрез нейните молитви да ни стане по-спокоен животът, да има повече мир, повече разбирателство, повече любов между православните. По нейните молитви да бъдем синове и дъщери на Светлината, синове и дъщери на деня. Амин.“- завърши словото си митрополит Йоаникий.

Иконата бе въведена в храма, а участниците във фестивалните дни, поведени от Негово Високопреосвещенство и зам.- кмета на града, се отправиха към откритата сцена на централния градски площад за откриване на събитието.

Там музикалният директор на фестивала Йорданка Панчева поздрави всички с настъпващите празнични и фестивални дни и даде думата на зам.- кмета г-н Джингов, да открие форума.

Изпълнението на химна на Международния песенен фестивал, както и последвалото многолетствие бе изпълнено от хор „Петър Динев“- София, с диригент Боряна Найденова.

Подробен фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть"Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть" Откриване на Поморийския фестивал "Достойно есть"
« предишна новинаследваща новина »