ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен в чест на празника на иконата " Достойно ест"

12 юни 2016 08:09, Весела Игнатова
Молебен в чест на празника на иконата " Достойно есть"

11 юни е най- празничния ден за Международния фестивал за православна музика „Достойно ест" в гр. Поморие. Това е денят, когато Православната църква почита Чудотворния образ на св. Богородица, който е възникнал тогава, когато архангел с ангелска песен е наставил в българската келия „Достойно ест“ православните народи как да възпяват Божията Майка.

В празничния ден в съборния храм-домакин „Рождество Богородично” в Поморие бе отслужен благодарствен молебен. Той бе предстояван от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение с ик. Кирил Попов, член на селекционната комисия и духовници от Сливенска епархия. По време на молебена църковните песнопения в духа на източнопевческата традиция бяха изпълнени от мъжки хор „Св. Наум Охридски“, София , с диригент Андрей Касабов.

В края на последованието митрополит Йоаникий вдъхновено се обърна към изпълнилите храма вярващи, сред които бяха представители на всички хорове, дошли да почерпят вдъхновение и получат благословение от Чудотворната икона „Достойно ест“. В него той каза:

“Днешния празник е необикновен за нас. Ние възнасяме нашите молитви, благодарности и просим нейната закрила, застъпничество и нейното ходатайство. “Каква похвала да ти пренеса?“- така казал арх. Гавриил, защото Св. Богородица е чистите най-чиста, от непорочните най-непорочна. Тя най-бързо принася нашите молитви към Божествения св. престол“- каза в словото си Сливенският митрополит и благодари на певците за участието им в православния форум.

“Цялата тази програма има един център – каза още владиката, това е Чудотворната икона “Достойно ест“. Ние смирено се прекланяме пред нея и просим нейните молитви и всегдашна закрила“- завърши словото си той.

Гръмко многолетие, подето от всички присъстващи прозвуча като завършек на празничния молебен. Цялата църква пееше и се молеше в духа на единството, любовта и почитта към Св. Богородица.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »