ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сръбската православна църква ЩЕ УЧАСТВА в Светия и Велик събор, но ЩЕ НАПУСНЕ, ако не бъде чута позицията й

16 юни 2016 13:50, Българска Патриаршия
Архиереите на Сръбската православна църква

Сръбската православна църква ще участва в предстоящия Велик и Свят събор. Това стана ясно от публикувано съобщение в официалния сайт на Сръбската патриаршия.

Сръбските духовници ще поставят за разглеждане несъгласията и проблемите, повдигнати и от отказалите участие в Събора Поместни православни църкви – Българската, Антиохийската, Грузинската и Руската.

В решението на сръбските архиереи се казва:

„Преди всичко, осъзнавайки величието и значението на Събора, нашата Църква иска в духа на църковното съзидание да допринесе за това, този Свети и Велик събор да изпълни критериите и измеренията на истинските Събори от историята на Православната църква и да оправдае своето име.

От друга страна, нашата Църква изисква проблемите и въпросите не само на Сръбската православна църква, но и на онези свети Църкви, които отказаха своето участие в Събора, да бъдат разгледани на Събора.

За тази цел Светият и Велик събор трябва да продължи, докато не разгледа всички въпроси, като той не може да бъде заложник на предварително формулиран и наложен правилник. Само при пълен консенсус Съборът може да бъде считан за Свят и Велик събор”.

В своето решение архиереите от СПЦ настояват събранието на о. Крит да бъде само начало на обновен съборен процес и поставените въпроси да се решават в „хода на неговата работа в духа на съборно-вселенското предание на Църквата Христова”.

Духовниците обаче отбелязват и това, че ако Поместните църкви, които са на Събора, „начело с Вселенската патриаршия, са непоколебими в позицията, че отсъстващите Църкви бойкотират работата на Събора без истински причини за това и ако присъстващите Църкви откажат да приемат за разглеждане всички поставени въпроси, проблеми и несъгласия, представителите на Сръбската православна църква, за съжаление, ще бъдат принудени да напуснат заседанието на този Събор” и ще се присъединят към Българската, Антиохийската, Грузинската и Руската църква, които отказаха участие в Събора.

От Сръбската патриаршия отбелязват още, че това не е нито заплаха, нито изнудване, а представлява „последователно прилагане на решението на Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква, състоял се през май 2016 г”.

По-подробно за позицията на Сръбската православна църква може да видите на следните адреси:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=206716

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=206486

 

 

Снимки

Документът с решението на Сръбската църква да участва на Великия и Свят събор
« предишна новинаследваща новина »