ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес на о. Крит се провежда синаксисът на предстоятелите на Поместните православни църкви, които ще участват във Великия и Свят събор

17 юни 2016 14:24, Българска Патриаршия
Предстоятелите от Поместните православни църкви, които ще  участват на Събора

Днес на о. Крит се провежда първо предварително събрание (синаксис) на Предстоятелите на Поместните православни църкви, които ще вземат участие в Светия и Велик събор, чието официално откриване ще бъде със съборна св. Литургия на Петдесетница.

Сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на заседанието на Предстоятелите, е приемането на текста на Посланието на Събора. По неговото изготвяне работи специална предсъборна комисия в периода 9-16 юни. Очаква се да се анализира предсъборната ситуация и да се вземат решения, важни за протичането на Светия и Велик събор в дух на братска любов и единство.

В синаксиса на о. Крит в момента участват десет от четиринайсетте Предстоятели на Поместни православни църкви. По-голямата част от тях пристигна на гръцкия остров във вчерашния ден; всички делегации бяха посрещнати на летището в Ханя тържествено. Вечерта се състоя празнична вечеря, организирана от гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас, на която присъстваха Вселенският патриарх Вартоломей, Александрийският патриарх Теодор, Йерусалимският патриарх Теофил, Сръбският патриарх Ириней, Румънският патриарх Даниил, Кипърският архиепископ Хризостом, Атинският и Еладски архиепископ Йероним, Полският архиепископ Сава, Албанският архиепископ Анастасий и Чехо-Словашкият архиепископ Ростислав.

Вселенският патриарх Вартоломей произнесе кратко слово, в което каза: „Вярваме и се молим предстоящият Свят и Велик събор да допринесе за обединение и разпращане по целия свят на посланието на Православието, което не е нито политическа организация, нито философска идеология, а е разкрилата се спасителна истина за земния и вечния живот“.

Очаква се след днешното събрание Предстоятелите на Поместните православни църкви, които ще участват в Светия и Велик събор, да отправят послание за нагласите, целите и надеждите на предстоящата работа на Събора.

За утре е предвидена среща на предстоятелите с г-н Василиос Лабринос, кмет на Ираклион, който е административен център на Крит.

В неделя пък, когато се чества рожденият ден на Църквата – Петдесетница - ще бъде отслужена съборна св. Литургия, а по-късно се очаква предстоятелите да се срещнат с президента на Гърция г-н Прокопис Павлопулос.

Очаквайте подробности.

Снимки: Sean Hawkey photography и Официална страница на Светия и Велик събор във Facebook

 

 

Снимки

Пристигане на делегациите за Великия и Свят съборПристигане на делегациите за Великия и Свят съборПристигане на делегациите за Великия и Свят съборПристигане на делегациите за Великия и Свят съборПристигане на делегациите за Великия и Свят събор
« предишна новинаследваща новина »