ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх НЕОФИТ изпрати приветствие към учителите на България

17 юни 2016 17:45, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит

На 19 юни 12 000 учители се събират на национален учителски събор в зала "Арена армеец", София. Министерството на образованието и науката събира представители на учителската професия преди старта на сериозна реформа в образованието, която започва с влизането в сила на 1 август на новия закон за училищно и предучилищно образование. Идеята е да се възроди традицията от годините на Възраждането, когато учителски събори са взимали важни решения, свързани с образованието, видовете училища, правата и задълженията на учителя. Съборът под надслов "Мисия учител" иска да изпрати послание към цялото общество за издигане престижа на учителската професия.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати до министъра на образованието и науката на Р България г-жа Меглена Кунева и участниците в събора следното приветствие:

„Уважаема госпожо министър, уважаеми учители, скъпи труженици на духовната нива на просвещението и образованието на българския народ,

Обръщаме се към вас с най-искрени чувства на признателност и уважение за високоморалната мисия, която имате и неуморния труд, който полагате за образованието и духовното просвещение на българските деца и младежи.

Служението на учителите винаги е било на почит в нашата родина, защото в техния просветителски труд се разкриват високите духовни идеали на Българското възраждане и грижата за бъдещето на нацията ни.

От вашите трудове, от любовта, която влагате в работата си, зависи бъдещето на нашата страна и на човечеството. От вас зависи учениците да придобият не само знания, а и нужните им нравствени критерии, за да станат достойни личности и граждани на България, да са истински полезни и ценни за своите близки и обществото.

Образователната система е призвана да помага на човека да придобие нужните му познания, за да се ориентира в заобикалящия го свят и да намери своето място в него. Но само по себе си придобиването на знания не прави човека и живота му пълноценен, достоен, щастлив. Човек може да има много знания, да бъде високообразован и същевременно да остане неспособен да изгражда дълбоки и искрени отношения на взаимно доверие и любов, да не знае кой е той, защо и как да живее, за да бъде животът му смислен и значим.

Хилядолетия наред човечеството е имало свой относително устойчив морален кодекс и общоприети нравствени правила. Днес като че ли се прави всичко, за да се отмени този нравствен закон, чиято основа са 10-те Божии заповеди и най-висшата християнска заповед: за любовта към Бога и към всеки човек.

Без ясни ориентири човек много лесно може да се изгуби в днешното необятно море от информация и във все по-размиващите се нравствени категории. Без духовно-нравствени ценности и идеали, като любов към ближния, честност, взаимопомощ, трудолюбие, патриотизъм, не могат да се изграждат цялостни личности и добри граждани. Не можеш да станеш добър гражданин на страната и член на обществото, ако не знаеш и не спазваш дадените от Бога заповеди: „не убивай”, „не кради”, „почитай баща си и майка си...”, които са еднакво валидни и за вярващи, и за невярващи.

Трудности има във всяка професия, във всяко служение, но любовта, с която пристъпваме към своето служение, прави проблемите лесно преодолими. Отправяме молитва Бог да ви укрепява и вдъхновява в това ваше свещено дело! Да ви удостои да усетите радостта от добрите плодове, които дава словото, посято в душите на вашите възпитаници, ако това слово е оживотворено от духа на правдата и любовта. Да ви даде да видите истински достойни люде, израснали под вашите всеотдайни грижи!

А на учениците молитвено благопожелаваме Бог да всели в тях духа на премъдростта и на познанието, да ги запази в душевна чистота, да укрепи волята им, за да напредват в придобиването на душеспасителни знания и висока нравственост.

С отеческо благословение,

НЕОФИТ, Патриарх Български

19. 06. 2016 г.

София"

 

 

« предишна новинаследваща новина »