ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Александрийският патриарх Теодор възглави св. Божествена литургия по повод Задушница на о. Крит

19 юни 2016 08:06, Българска Патриаршия
Александрийският патриарх Теодор отслужи св. Божествена литургия по повод Задушница на о. Крит

На 18 юни 2016 г. предстоятелите на Поместните православни църкви, които ще вземат участие в Светия и Велик събор на о. Крит, се събраха в храм „Св. Благовещение” в гр. Кисамос, където Александрийският патриарх Теодор отслужи св. Божествена Литургия. Бе извършена и панихида в памет на „всички онези, които са се борили за истинската вяра и са я живели, и всички онези, които са работили за подготовката на Светия и Велик събор и са преминали в небесните селения”.

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на упокоилия се през 2013 г. митрополит на Кисамос и Селини Ириней, който е един от създателите на Православната академия на Крит.

След богослужението предстоятелите на участващите в Светия и Велик събор църкви присъстваха на официална церемония в Мултикултурния център в града, на която получиха званието почетни граждани на Кисамос, о. Крит.

В късния съботен следобед Вселенският патриарх Вартоломей оглави празнична вечерня на Петдесетница в катедралата „Св. Тит” в Ираклион, където предстоятелите на Поместните православни църкви бяха радушно посрещнати от градската управа и местното население.

На 19 юни 2016 г., на празника Петдесетница, когато светата Православна църква чества своето основаване, предстоятелите ще отслужат съборна св. Божествена Литургия в катедралния храм на Критската архиепископия „Св. Мина”. Богослужението ще бъде пряко предавано от 10:00 часа българско време в интернет на адрес https://www.holycouncil.org/live .

 

 

Снимки

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагийВселенският патриарх Вартоломей отслужи трисагийПредстоятелите на някои от Поместните църкви
« предишна новинаследваща новина »