ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстоятелите-участници в Събора съслужиха в св. Литургия за Петдесетница

19 юни 2016 22:18, Българска Патриаршия
Предстоятелите-участници в Събора съслужиха в св. Литургия за Петдесетница

Днес на о. Крит по случай деня на рождението на Църквата Христова предстоятелите на Поместните православни църкви, които ще участват в Светия и Велик събор, проявиха единението си в съборна св. Литургия в катедралния храм „Св. Мина” в Иракли. В съслужение бяха 10 от 14-те предстоятели на Автокефални църкви на Православието. Молитвено участие в службата взеха епископи и други членове на делегациите на Вселенската патриаршия, Александрия, Йерусалим, Сърбия, Румъния, Кипър, Гърция, Полша, Албания и Чехо-Словашките земи. Присъстваха също президентът на Република Гърция Прокопис Павлопулос и редица представители на държавната и местната власт.

В края на св. Литургия Вселенският патриарх Вартоломей произнесе проповед за празника, като подчерта, че са се събрали „православни братя, представляващи всички Православни автокефални църкви”, за да изпълнят дълга си към света и съвременния човек. Той напомни делото на Апостолите и каза: „Днес и ние сме изпълнени със същото това вдъхновение на огнените езици на Светия Дух и съставляваме една Църква, единно Тяло, макар да произхождаме от различни етнически, езикови и културни традиции. Богочовекът Христос, „първороден между многото братя” (Рим. 8:29), присъства у всеки един от нас.”

Патриарх Вартоломей акцентира на неразрушимото единство на Църквата. „Всяка Поместна православна църква има свое богатство, което принася на Христа. – каза той - Очите не могат да кажат на ръцете: „Няма нужда от вас!”, както и главата – на нозете. В Църквата не съществува такава Поместна църква, която не би имала значение, точно както и Едната Свята, Съборна и Апостолска църква не може да не се нуждае от всеки от своите членове и всеки отделен член не може да съществува самостоятелно и независимо от нея, което се опитват да постигнат извънцърковни среди, особено в тези апокалиптични времена…

Ние съставяме мистичното Тяло Христово, просъществувало през вековете и избавящо човешкия род от различни по род мъки и безизходици, и се съединяваме с Небесната Църква, изпълнявайки Божествения промисъл „като съедини земното с небесното” (кондак на Възнесение). Именно такава е мисията на нашата Православна църква”, напомни Вселенският патриарх. Той определи днешния ден като „ден на зов към благия Утешител „да дойде и да се всели в нас”, да ни опазва в Своята истина и в Своята святост, съгласно молитвата на нашия Господ в Гетсиманската градина.”

Като напомни, че нашата Православна църква е длъжна да даде на съвременния свят свидетелство за любов и единство, Вселенският патриарх Вартоломей завърши проповедта си с думите: „Братя, отци и чада, днес тук, в Крит, е представена нашата свята Православна църква в цялостност: „видяхме истинската светлина, приехме небесния Дух, намерихме истинската вяра. Покланяме се на неразделната Троица, защото Тя ни е спасила”. Така че ние славим с едни уста и едно сърце Господа на милостта и щедростта и всяко утешение… сега и винаги и во веки веков. Амин!”

След края на св. Божествена Литургия предстоятелите на участващите в Събора на о. Крит Поместни църкви отслужиха вечерня на Петдесетница. В късния следобед те се отзоваха на поканата на гръцкия президент Прокопиос Павлопулос за официална вечеря в тяхна чест.

Утре е първият работен ден на Светия и Велик събор на о. Крит. След отслужване на св. Литургия в ставропигиалния манастир към Православната академия на Крит ще бъде открито първото заседание на участващите в Събора десет делегации на Поместни православни църкви. То ще бъде пряко предавано от 13:00 ч. българско време в интернет на адрес https://www.holycouncil.org/live.

 

 

Снимки

Предстоятелите-участници в Събора съслужиха в св. Литургия за ПетдесетницаПредстоятелите-участници в Събора съслужиха в св. Литургия за ПетдесетницаПредстоятелите-участници в Събора съслужиха в св. Литургия за ПетдесетницаПредстоятелите-участници в Събора съслужиха в св. Литургия за Петдесетница
« предишна новинаследваща новина »