ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за Петдесетница в град Пловдив

20 юни 2016 17:06, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения за Петдесетница в град Пловдив

От древни времена денят на Светата Петдесетница се смята за рождения ден на Христовата Църква. На този ден Господ Иисус Христос основава Църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух върху светите апостоли.

По повод празника на пловдивския храм „Света Троица” бяха отслужени архиерейски богослужения. На 18 юни, в навечерието на празника Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Празничната вечерня с петохлебие.

С владиката съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска света Митрополия, храмовото духовенство и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на светата богослужба викарният епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

На 19 юни, 8-ма Неделя след Пасха - Петдесетница, Негово ВисокопреосвещенствоПловдивският митрополит Николай възглави Божествената света Литургия, с която честваме слизането на Утешителя Дух Светий и основаването на земната Църква.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска света Митрополия, свещеноиконом Георги Славчев - председател на храм „Света Троица”, храмото духовенство и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протосалт Георги Радев.

Според църковния богослужебен ред, след светата Литургия на празника Петдесетница веднага се отслужва и вечерното богослужение за следващия ден в чест на празника на Свети Дух.

При запяването на великия прокимен: „Кой Бог е велик, като нашия Бог...”, архиереят разхвърли из храма орехова шума - символ на Светия Дух, слязъл във вид на огнени езици върху светите апостоли, за благословение на всички присъстващи.

Другата особеност на това вечерно богослужение е, че за първи път след Възкресение Христово християните коленичат, а духовникът прочита трикратно молитви към Светия Дух.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай прочете първата молитва, с която се отправя прошение към Бог Отец: да прости всички грехове, които сме сторили от младостта си в нашето незнание и да не ни изостави и в немощта на нашата старост, да посети сърцата ни със Своята благодат и да ни утвърди в Своите свети закони, за да се удостоим да пребъдваме и в Небесната Му Църква.

Втората молитва - към Второто Лице на Светата Троица - Бог Син, отправи свещеноиконом Георги Славчев - председател на храм „Света Троица”. В нея изпросваме от Господ Иисус Христос да ни даде дух на премъдрост, разум и страх Божий.

Третата молитва прочете свещеноиконом Виктор Христев, който измоли от Бога милост за нашите починали предци и близки.

Богомолният народ бе изпълнил до краен предел храм „Света Троица” в молитвена вглъбеност и чиста радост от даровете на безкрайната Божия милост.

„Днешният празничен ден – Светата Петдесятница – е рожденният ден на Църквата, на Христовата Църква, на всички вас, които сте дошли в Божия храм, на всички нас – християните. Събрали сме се, за да си честитим този рожден ден. И тъй като всички ние сме членове на тази Църква, взаимно си честитим като духовен рожден ден на всеки едного от нас. Животът, светът е едно огромно море. На единия бряг на това море ние се раждаме, а другия, противоположния бряг, е брегът на вечното спасение. За да стигнем успешно до него ние трябва да се качим на надежден кораб и да отплаваме. Този кораб е Христовата Църква. Негов кормчия е сам Господ Иисус Христос, а попътния вятър, който нежно тласка кораба към заветната цел, е Светият Дух. С никакви лодки, салове и други примитивни плавателни съдове – а това са стотиците чужди вери, секти, ереси и лъжеучения – не може да се стигне до отсрещния бряг – брегът на царството Божие. Спасение извън Православната Църква няма. А Църквата, както се казва в Символа на вярата, е една – Свята, Вселенска и Апостолска Църква – Православната.

Господ Иисус Христос, основавайки своята Църква, я предаде на апостолите, а апостолите - на ръкоположените от тях първи епископи и така по линията на приемствеността до днес и до края на света. По вдъхновение на Светия Дух Светите отци - не само епископи, но и свещеници, дякони и учители – съставиха основните правила на Християнската вяра и нравственост, на църковната дисциплина. И това сториха основно не на 7-те Вселенски събори и на поместните събори.

Няма религия, няма църковна общност или учение, които да са преследвани и гонени така силно и непримиримо, с такова демоническо ожесточение и злоба, като Православната църква. Юдеи, езичници, мюсюлмани, кръстоносци, революционери, протестанти, безбожници, комунисти, еретици, сектанти, разколници, хуманисти, лъжедемократи – легиони външни и вътрешни врагове са воювали, воюват и днес и ще воюват до края на света срещу Христовото тяло. Но в подвига на изповедниците, на светителите, на мъчениците, Бог се прослави.

Светите апостоли се бяха уплашили и бяха се скрили в йерусалимската горница преди да получат благодатта на Светия Дух. След като бяха благодатно осенени, те вече не знаеха що е страх. Защото във вярата и със силата на Божията благодат - страх няма. Страх единствено от греховете човешки. Страх няма от човеци, които могат да погубят тялото, но душата не могат. Душата е в Божиите ръце.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Тържествената програма за храмовия празник продължи с фолклорни изпълнения в двора на храма - поздрав към празнуващите християни.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1124-18062016g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-hram-q-sveta-troitza-q-gr-plovdiv.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1126-19062016g-8-ma-nedelya-sled-pasha-petdesetnitza-arhiereiska-sveta-liturgiya-hram-qsveta-troitzaq-gr-plovdiv.html

 

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град ПловдивАрхиерейски богослужения за Петдесетница в град Пловдив
« предишна новинаследваща новина »