ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свети Дух. Архиерейска света Литургия в град Пловдив

20 юни 2016 17:30, Пловдивска митрополия
Свети Дух. Архиерейска света Литургия в град Пловдив

В понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Бог Син. Чрез него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай, възглави светата Литургия в храм „Света Троица” в град Пловдив.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска света митрополия, свещеноиконом Георги Славчев - председател на храм „Света Троица” и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъства кметът на район „Южен” Валентин Василев.

В края на светата Литургия Пловдивският митрополит Николай благослови присъстващите, между които имаше и много деца и им пожела благодатта на Светия Дух да ги укрепи във вярата и евангелските добродетели.

„Без благодатта, без помощта на Светия животворящ Дух – третото лице на Светата Единосъщна, животоначална и неразделна Троица, човек не може нито да се помоли, нито да свърши каквато и да е работа и богоугодно дело. Светият Дух е наречен Небесен цар, защото Той е равен по Божество на Отец и Син и съцарства заедно с тях с еднаква сила, с еднакво господство и с еднаква мощ.

Светият Дух утешава и нас, православните християни, когато сме в немощ, в усилие и скръб, в безизходица или безпътица. Достатъчно е само да му се помолим с вяра, да кажем неговата молитва: „Царю небесни, Утешителю, дойди и се всели в нас…” и Той бърже ще ни се притече на помощ.

Наричаме го в молитва и „Дух на истината”, защото Той е научил апостолите и техните приемници – Светите отци, на истините на християнската вяра и нравственост, на църковната дисциплина, на богослужебния ред. Това е станало на Петдесятница.

Светият Дух поддържа диханието и живота на всяка жива твар – от най-малката тревичка и едва забележима буболечка до могъщите кедри и морски левиатани – както е писано в Псалом 103 – до венеца на Божието творение - човека и светите ангели.

Светият Дух е навсякъде, вездесъщ, и изпълва всичко и всичко, за да ни обдари с богатите си дарове, да ни преобрази от чеда на тъмнината в чеда на светлината, да ни ожитвори с Христа и възкреси с Него на небесата.”

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1128-20062016g-sveti-duh-arhiereiska-sveta-liturgiya-hram-q-sveta-troitza-q-gr-plovdiv.html

 

 

 

 

Снимки

Свети Дух. Архиерейска света Литургия в град ПловдивСвети Дух. Архиерейска света Литургия в град ПловдивСвети Дух. Архиерейска света Литургия в град ПловдивСвети Дух. Архиерейска света Литургия в град ПловдивСвети Дух. Архиерейска света Литургия в град Пловдив
« предишна новинаследваща новина »