ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит се срещна с аржентинския посланик

21 юни 2016 17:49, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит се срещна с аржентинския посланик

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Негово Превъзходителство посланика на Аржентина в България г-н Алберто А. М. Труеба, който едва преди месец пое поста посланик на южноамериканската страна у нас. В срещата взе участие и главният секретар на Светия Синод архим. Герасим.

Като благодари за оказаната му чест Негово Превъзходителство, който има университетско богословско образование и следи с интерес делата на Църквата, подчерта, че за него е от изключително голямо значение възможността да изкаже своите почитания към предстоятеля на Българската православна църква.

По време на визитата посланик Труеба запозна патриарх Неофит с положението на българската общност в Аржентина, която по думите му наброява ок. 50 000 души и е добре интегрирана и много активна част от обществото, която същевременно пази своите български традиции и българските си фамилни имена.

"Имаме дълбока, датираща от много време връзка и в Аржентина България не е далечна и непозната страна" - каза посланикът. Той сподели още, че правителството на Аржентина уважава и защитава свободата на аржентинските граждани да изповядват своята религия имено затова Външното министерство на страната носи наименованието "Министерство на външните работи и вероизповеданията", като поддържа много добри взаимоотношения с различните вероизповедания.

На срещата бе поставен въпросът за българите в Аржентина и в цяла Южна Америка, които нямат регистрирани Български православни църковни общини и свои храмове, където да се служи на български език, за разлика от сънародниците ни в Европа, Северна Америка и Австралия, и бе постигнато съгласие за съдействие от страна на посолството на Аржентина в тази посока.

В заключение патриарх Неофит като благодари на своя гост за топлото отношение, му благопожела успех и лично удовлетворение от предстоящото му служение.

 

Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Патриарх Неофит се срещна с аржентинския посланикПатриарх Неофит се срещна с аржентинския посланикПатриарх Неофит се срещна с аржентинския посланик
« предишна новинаследваща новина »