ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентите на България и Германия посетиха Рилския манастир

23 юни 2016 19:33, Рилска света обител
Посрещане в Рилската света обител

Рилската света обител бе включена в програмата за посещение по време на краткото гостуване на президента на Германия г-н Йоахим Гаук в нашата страна. Високият гост бе придружаван от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Държавните глави на двете страни бяха посрещнати на входа на светата обител от нейния игумен Адрианополски епископ Евлогий. Като бивш пастор г-н Йоахим Гаук прояви голям интерес към светините на Рилския манастир. Заедно с президента Плевнелиев се поклониха пред св. мощи на преп. Йоан Рилски и се помолиха за мира и добруването на двата народа. В параклиса на св. Йоан Рилски в съборния храм, пред гроба на цар Борис III, г-н Плевнелиев разказа на кратко на своя колега историята на християнизирана България, както и за ролята на държавността в насоката на църковната ни принадлежност.

Двамата президенти разгледаха богатата сбирка на църковно-историческия музей на обителта, след което бяха приети от Негово Преосвещенство еп. Евлогий в манастирската игуменарна, където срещата им продължи в атмосферата на прочутото манастирско гостоприемство. На тръгване държавните глави получиха като дар по един фотоалбум с фотоси от Рилския манастир и неговите светини за спомен от посещението им в светата обител. И двамата изразиха благодарността си към домакина еп. Евлогий, след което се разписаха в рило-манастирската кондика.

 

 

Снимки

В съборния храмВ игуменарната с епископ ЕвлогийРило-манастирската кондикаПосрещане в Рилската света обител
« предишна новинаследваща новина »