ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит благослови началника на отбраната на страната

24 юни 2016 18:38, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит благослови началника на отбраната на страната

Специален плакет получи предстоятелят на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от началника на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов.

Генерал Попов бе приет днес от патриарх Неофит в Патриаршеския дом в центъра на София. Това е първата среща между двамата след като генералът пое поста на началник на отбраната през февруари тази година.

По време на визитата, в която взеха участие и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и гл. секретар на Светия Синод архим. Герасим, двете страни обсъдиха различни инициативи между Министерството на отбраната и Българската православна църква целящи съхраняването паметта за славни исторически събития и личности за България, и заздравяването на патриотичния дух у българите.

В хода на разговора бе обсъдена възможността на т. нар. „Мъжка” или Архангелова задушница, когато софийското духовенство отслужва панихида на мемориалния комплекс на централните софийски гробища за упокоение душите на загиналите воини, занапред да се служи и Заупокойна света Литургия в храма „Св. Георги” при костницата.

Обсъждайки сложната политическа обстановка в света и тежката задача, която стои пред българското войнство - да отстоява мира и спокойствието на българските граждани, двете страни се съгласиха, че именно в такива времена нуждата от крепка вяра е по-силна от всякога и част от обществената мисия на Църквата е да бъде извор на утеха и опора за хората.

Текст: Александра Карамихалева, нач. Отдел „Връзки с обществеността”
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Патриарх Неофит благослови началника на отбраната на странатаПатриарх Неофит благослови началника на отбраната на странатаПатриарх Неофит благослови началника на отбраната на странатаПатриарх Неофит благослови началника на отбраната на страната
« предишна новинаследваща новина »