ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Рождението на Св. Йоан Кръстител в средновековния манастирски комплекс в Кърджали

24 юни 2016 20:14, Пловдивска митрополия
24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител

В навечерието на празника Пловдивският митрополит Николай възглави Празничната вечерня с петохлебие в манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча" в град Кърджали. В богослужбата молитвено участие взе Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев - архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков - председател на храм „Св.Йоан Предтеча”.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На светата богослужба присъстваха:народният представител Цвета Караянчева, областният управител на Област Къджали Илия Илиев и множество жители на града,които отдадоха молитвена почит на светеца.

В словото си към миряните Пловдивският митрополит Николай се обърна с думите:

”Като видим с очите и сърцата си неговите добродетели, като си отговорим на въпроса: ”За какво дойдохте? Да видите тръстика, люлеена от вятъра или човек, облечен в красиви и меки дрехи? ”. Съвсем не. Дойдохме да видим човек, искрено посветил се в служение на Бога, на правдата и на покаянието, на спасението на човешкия род.Човек, който е живял в пълно въздържание и ангелски подвиг. Хранил се е с акриди и див мед, с дреха от камилска вълна, препасан с кожен пояс. Човек,чийто глас и тогава, и до днес звучи и оттеква в човешката душа. Гласът на викащия в пустинята: ”Покайте се, защото се приближи Царството небесно.” Да се вслушаме впрочем в тоя спасителен призив за покаяние. Покаяние за нашите грехове пред Бога, защото покаянието е в основата на нашето спасение.Поздравявам ви и призовавам Божията благодат над Вас по молитвите на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен за здраве и благоденствие и за душевно спасение. Амин!”

Децата от неделното училище ”Св.Йоан Предтеча” за втора поредна година представиха театрална постановка по старозаветната библейска история за Мойсей. Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай поздрави децата, като ги нарече бъдещи възрожденци на България, бъдещи достойни пастири на Църквата. На 100 от тях владиката лично раздаде свидетелствата за завършване на църковното православно училище „Св.Йоан Предтеча”.

На 24 юни с тържествена света Литургия бе отбелязано Рождеството на светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан в храм „Св.Йоан Предтеча” в град Кърджали.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в съслужение със Знеполския епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Множество деца пристъпиха към Светите Тайни Христови.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай заедно със Знеполския епископ Арсений осветиха просветителската зала към църковното училище на манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча” в град Кърджали.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай се обърна към богомолния народ с думите:

„Днес ние се радваме с венеца на благословения от Бога труд. Извършихме чина на освещаването на новопостроения втори корпус от манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”. Корпус, който да служи за духовна просвета при църковното православно училище. Убеден съм, че освен чрез Божията помощ, Бог помага и чрез добротворството на много човеци. Мнозина са помогнали, за да се осъществи това дело. За всичко трябват хора. Слава Богу, че тук в тоя благословен град има добри хора, които са почувствали Божието призвание: ”Дойди и тръгни след мен, за да те направя ловец на човеци.” Така и до вашите души и сърца , на всички, които с труда си, с лептата си, със средствата си , с духовната си подкрепа, с молитвата си, с моралното си съпричастие са допринесли, за да се осъществи това Богоугодно дело. Господар на този дом е Господ Бог и нека да въздаде на всички вас здраве, благоденствие и душевно спасение. Покланям се на дарителите, защото с това дело в този духовен градеж вие сте настоящите и бъдещи възрожденци на България. Бъдещето на България е намерило верния път на живота в дворите на дома Господен. България има бъдеще, ще пребъдва благословено во веки нашето скъпо Отечество с благодатта Божия за здраве, благоденствие и душевно спасение на всички.”

Многолетствие бе провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1129-23062016g-praznichna-vechernya-s-petohlebie-srednovekoven-manastirski-kompleks-sveti-ioan-predtecha-grad-kardzhali.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1130-24062016g-rozhdenie-na-sv-ioan-krastitel-enyoovden-arhiereiska-sveta-liturgiya-srednovekoven-manastirski-kompleks-sveti-ioan-predtecha-grad-kardzhali.html

 

 

 

Снимки

24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител24 юни - светата Православна Църква чества Рождението на Св.Йоан Кръстител
« предишна новинаследваща новина »