ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В неделята на всички светии, нови свещеник и протойерей на Софийска епархия

27 юни 2016 11:35, Софийска митрополия
В неделята на всички светии, нови свещеник и протойерей на Софийска епархия

На 26 юни в неделята, посветена на Всички светии църквата в с. Чепинци, Софийско, празнува своя храмов празник. По повод празника, който се явява и събор на селото, бе отслужена архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. С викарния епископ съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, свещеник Ириней Митов - предстоятел на храма, и софийски свещенослужители.

По време литургията бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Йосиф Стоименов. Новият свещеник е роден в София през 1975 г. Получил е средно образование в Техникума за обществено хранене /ТОХ/, след което продължава образованието си в Богословския факултет на СУ, където успешно завършва през 2010 г. , с научна степен „бакалавър”. На Лазаровден / 5 април / 2015 г. е ръкоположен от Браницки еп. Григорий за дякон като при ръковъзлагнето му бе дадено името Йосиф. Владиката го настави в новия път на отговорното и благодатно служение в лоното на Църквата и му отправи благопожелания.

В края на празничната богослужба бе отличен с офикия „протойерей“, предстоятелят на храма, свещеник Иреней Митов. Владиката го представи на църковното изпълнение като ревностен свещенослужител, който е благоустроил храма и поверените му за обгрижване енории.

Софийският викарий напомни за смисъла на празника на Всички светии и как ние като християни трябва да подражаваме на живота и подвига на светите Божии угодници. Той каза още, че Църквата възтържествува както със знайните, така и с многото незнайни светии, чиято памет честваме в този ден. Накрая еп. Григорий преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество, благодари на предстоятеля за усърдното му служение като му пожела да бъде все така усърден и примерен свещенослужител и достоен пастир на повереното му стадо и отправи благопожелания и на новия сещеник. По местна традиция след празничната богослужба бе осветено празнично ястие.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/991-v-nedelyata-na-vsichki-svetii-novi-sveshtenik-i-protoierei-na-sofiiska-eprhiya

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

 

 

« предишна новинаследваща новина »