ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на столичния храм „Св. ап. Петър и Павел” - кв. "Разсадника"

29 юни 2016 15:58, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Петър и Павел"

29 юни – денят на св. първовърховни апостоли Петър и Павел. Във ведрата утрин Господ насочва стъпките ни към посветения на двамата апостоли столичен храм в квартал „Разсадника”.

Свещенството посреща архиерея – Маркианополски епископ Константин, който по поръчение на светейшия патриарх Неофит ще отслужи светата Литургия по повод храмовия празник.

Заедно с архиерея служат председателят на църковното настоятелство о. Кирил Дидов, енорийските свещеници Константин, Йоан и Козма, и много др. столични свещеници.

Храмът постепенно се изпълва с многоброен народ, въпреки че денят е работен.

На утренята ту мощно, ту тихо и молитвено песнопенията бяха изпълнени от псалти, ръководени от г-н Любомир Игнатов. А на литургията се включи чудесно спятият храмов женски хор, дирижиран от г-жа Румяна Тодорова.

С голямо внимание изслушахме апостолското четиво, прочетено от дългогодишния певец при храма г-н Пейо Якимов, който е и член на църковното настоятелство. Пренесохме се мислено и съпреживяхме благовестническите пътувания на ап. Павел, опасностите, трудовете му и мъките, които е претърпял в грижите си за църквите.

Последва откъс от евангелието по Матея, което пък ни разказа за призоваването на апостол Петър. Запитани от Господ: „За кого Ме мислят човеците?”, някои Му отговарят – за Илия, други – за пророк. Само ап. Петър заявява: „Ти си Христос, Синът на живия Бог”. Тогава апостолът чува: „Блажен си! …Ти си Петър...и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата”.

Да търсим развързване от греховете ни, което само чрез изповед пред свещеник можем да получим от Бога, и ще бъдем свободни.

Забравили всички житейски грижи, християните се помолиха от все сърце, а подканени от дякон Павел Маджаров, всички заедно казаха „Символа на вярата” и „Отче наш”.

Потрудили се с макар и кратък, но нелицемерен пост и изповед, почти всички пристъпиха за св. Причастие.

Последва многолетствие.

Преосвещеният епископ Константин в проповедта си припомни интересни факти от подвига и служението не само на днес празнуваните св. апостоли Петър и Павел, но и на всички Дванадесет апостоли, които Църквата възпоменава в утрешния ден.

Владиката преподаде на всички патриаршеското благословение за празника и сподели радостта си от богослужението.

Накрая за всички имаше иконки, ястие и питие, подготвени от църковното настоятелство за празника.

За светейшия патриарх Неофит, за служещите, ктиторите, пеещите и трудещите се в този свят храм, за всички именници и празнуващи да речем: „На многая и благая лета!”

Текст: Анета Пенева
Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »