ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня в чест на св. ап. Петър и Павел

29 юни 2016 16:41, Софийска митрополия
Архиерейска вечерня в чест на св. ап. Петър и Павел

В навечерието на Петровден, 28 юни, в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел” – кв. „Разсадника“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня с петохлебие. В просторния софийски храм, красиво украсен с цветя, се бяха събрали множество християни от цяла София.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечернята бе предстоявана от Браницки еп.Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в тържественото богослужение взеха участие софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятелят на храма ик. Кирил Дидов, предстоятели на столични храмове и митрополитският протодякон Иван Петков.

Духовенство и миряни отправиха певческа възхвала и топла молитва към светите първовърховни апостоли Петър и Павел. За първи път на празничното богослужение бе изпълнен канон на св. апостоли, специално преведен от църковно-славянски на български език и музикално адаптиран от ик. Кирил Дидов.

В края на вечернята еп. Григорий произнесе пастирско слово, в което припомни призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.

От името на Негово Светейшество патриарх Неофит той приветства с празника предстоятеля на храма, който е и духовен надзорник на епархията – ик. Кирил Дидов и благопожела на него и духовниците, които обгрижват църквата, здраве и преуспяване в добрите дела.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/994-arhiereiska-vechernya-v-chest-na-sv-ap-petar-i-pavel

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »