ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит възглави литургията за Петровден в Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

29 юни 2016 17:51, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит в Лозенската обител "Св. ап. Петър и Павел"

"Примерът и подвигът на първовърховните апостоли, и стореното от тях в делото на благовестието са нужни и на нас днес, когато нашият духовно объркан свят очаква от нас същия пример и същия подвиг, за да се завърне към корените на Христовата вяра и на християнската духовност и така отново да заживее свободен от примките на врага на нашето спасение. И днес всички ние, които изповядваме Христовото име и живеем и се спасяваме в Христовата Църква, сме призвани към същото това ревностно апостолство, към което са били призвани някога и светите първовърховни апостоли Петър и Павел, заедно с всички Христови апостоли, ученици, следовници и свидетели на всяко място и във всички времена. „Моля ви, – пише св. ап. Павел, бъдете ми подражатели, както съм аз на Христа” (1 Кор. 4:16).

Това е призванието ни, такава е и нашата мисия във всяко време и на всяко място – да бъдем подражатели на Христа и на избраните и утвърдени от Него и облагодатени от Светия Дух Негови апостоли. Всеки от нас е призван Христов апостол и всеки от нас и днес продължава да се вдъхновява от вярата и от примера и подвига на апостолите, а най-много на първовърховните сред тях – светите Петър и Павел, божествена двоица, в която и днес се утвърждава Църквата, която и днес предстои пред небесния престол, за да моли Владиката на всички да утвърждава и нас в нашето лично апостолство – в пътя и в подвига, във вярата и в любовта, в делото и в мисията, по които всеки от нас е поел, приемайки Кръщението в името Господне " - с тези думи Негово Светейшество се обърна към поклонниците изпълнили съборния манастирски храм в Девическия манастир „Св. апостоли Петър и Павел” - с. Долни Лозен, който днес отбелязва своя най- голям манастирски празник.

От рано сутринта манастирът бе изпълнен с богомолен народ, дошъл да отправи топли молитви към Христовите апостоли, наречени от Църквата "първовърховни", които със своята ревност са показали как трябва да живеем, за да бъдем Христови и какво може да направи човек, който отдава живота си на Бога.

Празничен камбанен звън оповести пристигането на Светейшия ни Български патриарх и Софийския митрополит Неофит, който с особен трепет бе посрещнат от очакващото го църковно изпълнение, събрало се от цяла София.

Негово Светейшество и придружаващият го Браницки еп. Григорий бе посрещнат от игумения Марина и сестра Варвара, които сърдечно го приветстваха с добре дошъл.

В чест на манастирския празник целият храм бе обсипан (както винаги досега) със свежи цветя, красиво и пищно оформени върху иконите. Негово Светейшество, който за първи път като патриарх идва в светата обител в празничния 29 юни, влезе в църквата и с възхита забеляза благолепието й.

Той благослови богомолния народ и даде начало на свeтата Литургия. С преизпълнени сърца духовенство и народ молитвено участваха в светата богослужба. Към приъстващите се присъединяваха все повече християни от цялата околия които, пееха и се молеха с думите на църковното последование.

Днес край св. Трапеза в съслужение с кириарха на епархията застанаха викарият - Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, ставроф. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, ефимерият на манастира, духовници и свещеници от околните на манастира енории, и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

След отпуста Негово Светейшество се обърна с пастирско слово към десетките миряни, които стояха в храма и очакваха да получат патриаршеското благословение. Той приветства с манастирския празник игумения Марина и сестра Варвара, и всички поклонници, които помагат в светата обител, като им благопожела здраве и преуспяване в духовната борба.

От името на Пловдивския митрополит Николай, на сестринството и от свое име приветствие към патриарха произнесе ефимерият - отец Захари.

Негово Светейшество даде своя първосветителски благослов на боголюбивия народ, изпълнил храма и отправи благопожелания на всички, които в този ден честват своя имен ден.

По традиция след Литургията в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на манастира край манастирската чешма, на която е поставена мазаична икона с герба на Девическата обител.

След светата богослужба сестринството покани в манастирската тапезария всички дошли да вземат участие в апостолския празник.

С пожелания за нови духовни тържества в светата обител духовенство и миряни се разделиха и си пожелаха под покрова на светите апостоли да живеят в мир и благоденствие.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/995-balgarskiyat-patriarh-neofit-vazglavi-liturgiyata-za-petrovden

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »