ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храм

29 юни 2016 22:39, Пловдивска митрополия
Празнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храм

На 28 юни в навечерието на празника на светите първовърховни, апостоли Петър и Павел, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит , отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храма, посветен на светите първовърховни апостоли в град Пловдив.

С владиката съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храм „Свв.Петър и Павел”, митрополитският дякон Илиян Александров и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм”с диригент протопсалт Георги Радев.

Храмът беше изпълнен с множество боголюбиви миряни, дошли да изпросят молитвеното застъпничество на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

В края на светата богослужба викарният епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

 

На 29 юни , в деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храм Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави светата Божествена Литургия.

С архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник , свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, председателят на храм „Свв.Петър и Павел” ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Множество християни пристъпиха към Светите Тайни Христови.

В края на светата богослужба архиереят се обърна към боголюбивите миряни със слово за честваните днес апостоли Петър и Павел.

„На светите апостоли Петър и Павел дължим молитвена, духовна прослава и почит, защото те са толкова велики, защото макар и падайки във велики грехове, са принесли и велико покаяние след това. И тук е първата поука за нас в техния живот. Свети Петър се отрекъл три пъти от своя Господ Иисус Христос. Има ли по-страшен грях от това, а след своя грях принесъл покаяние три пъти по хиляди пъти. Апостол Павел пък преди да проповядва в Христа и стане пръв благовестител на Неговото Евангелие бил върл гонител на християните, но и той принесъл велико покаяние за антихристиянския си грях, наричайки себе си изверг и най- малък от апостолите. Ако ние обичаме нещо земно повече от Христа, ние също се наричаме предатели, също ако имаме вражда и лоши чувства към някого или към някой ближен, също се наричаме гонители на Христа – в Савловци. Защото всеки човек в голяма или малка степен изобразява в себе си Христа. Всеки човек е сътворен по Божий образ и подобие.Всеки човек носи в себе си диханието за живот, което вдъхна Господ Бог при сътворяването на човека. От дълбините на греха светите първовърховни апостоли Петър и Павел се издигнали до висотите на светостта и богосъзерцанието.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1131-28062016g-praznichna-vechernya-hram-qsvv-apli-petar-i-pavelq-grad-plovdiv.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1132-29062016g-arhiereiska-sveta-liturgiya-hram-qsvv-apli-petar-i-pavelq-grad-plovdiv.html

 

 

 

 

Снимки

Празнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храмПразнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храмПразнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храмПразнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храмПразнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храмПразнични богослужения за св.първовърховни апостоли Петър и Павел в едноименния пловдивски храм
« предишна новинаследваща новина »