ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан връчи дипломите на семинаристите от випуск 2016 г. на Софийската духовна семинария

30 юни 2016 20:45, СДС
Посрещане на митрополит Йоан

На 30 юни, когато отбелязваме празника Събор на св. славни и всехвални 12 апостоли, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е и духовен надзорник на Софийската духовна семинария, връчи дипломите на завършващите семинаристи от випуск 2016 г.

Тази учебна година завършват 11 ученици от редовния петгодишен курс на обучение и 18 курсисти от двугодишния паралелен курс.

За празника митрополит Йоан възглави божествената св. Литургия в съслужение с ефимериите на Семинарията свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков, както и със софийски свещеници.

В словото си митрополит Йоан благодари на преподавателите и възпитателите за положените усилия през годините в обучението на семинаристите. Той отправи и благодарност към официалните гости на тържеството госпожа Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието - София–град и госпожа Ваня Станчева, старши експерт при Регионалния инспекторат, за тяхното присъствие и помощ през годините.

Той каза още, че днешният ден е свързан с апостолството, с пратеничеството на апостолите в света, чрез които се е предала Христовата вяра на целия свят. Митрополитът допълни още, че те са светила на вселената и стълбове на Църквата.

Той се обърна към завършващите с увещанието, че животът на един семинарист остава завинаги свързан с Христос и Църквата, защото това е служението, към което Бог го е призовал. Той препоръча на семинаристите да продължат образованието си в богословските факултети и да останат близо до Светата църква.

В поздравителното си слово господин Димитър Костадинов, ректор на Семинарията, благодари на Негово Светейшество българския патриарх Неофит за бащинската грижа към учениците и на митрополит Йоан, за архипастирската му дейност в Семинарията и за поръчението му да връчи дипломите на абитуриентите. На завършващия випуск Архиереят напомни, че семинаристите са избрани да благовестят словото Божие по примера на светите апостоли. Той им пожела да носят Христос в сърцето си и с трепет и боязън да изпълняват това отговорно служение пред Бога.

Тази година завършващите ученици показаха завидни резултати на държавните зрелостни изпити, като по този начин нашата духовна семинария се нареди сред най-добрите софийски училища. Общият успех на випуск 2016 г. е много добър (5,31). Отличник на випуска е Димитър Яни Гроздани, българин от Албания, който завърши средното си образование с пълно отличие.

Високите резултати на матурата се дължат и на преподавателя по български език и литература господин Георги Здравков Георгиев, който във свободното си време водеше допълнителни часове на доброволни начала.

Проповед за празника произнесе петокурсникът Грисен Чакъри, също българин от Албания, който е сред завършващите с отличен успех.

Заедно с дипломата си всеки семинарист получи по една книга: Библия – сиреч Свещено Писание на Новия и Стария завет, подарък от Българския патриарх Неофит и Светия Синод.

Във връзка с приключването на учебната година на 23.06.2016 г. Ректорът на Семинарията с благословението на митрополит Йоан награди и седем ученици от редовния 5-годишен курс за отличен успех. Те получиха книги, официални грамоти и парични награди, като стимул за положените усилия през изтеклата учебна година.

Нагарадените отличници са както следва:

⦁ Асен Михов от 8 клас, Неврокопска епархия – отличен (5.65)

⦁ Еди Георгиев от 8 клас, Видинска епархия – отличен (5.61)

⦁ Щелян Димов от 9 клас, Сливенска епархия – отличен (5.74)

⦁ Йоан Маринов от 10 клас, Софийска епархия – отличен (5.58)

⦁ Александър Ризов от 11 клас, република Молдова – отличен (5.77)

⦁ Йосиф Калчо от 11 клас, република Албания – отличен (5.69)

⦁ Димитър Гроздани от 12 клас, република Албания – отличен (5.91)

Текст: Слави Спасов,
Снимки: Слави Спасов, Атанас Забаданов
http://sofia-seminaria.org/4098/

 

 

Снимки

Посрещане на митрополит ЙоанСВЕТА ЛИТУРГИЯhttp://sofia-seminaria.org/4098/На клира със завърщващите семинаристи На клира със завърщващите семинаристиСВЕТА ЛИТУРГИЯСВЕТА ЛИТУРГИЯГосподин Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пениеСВЕТА ЛИТУРГИЯСВЕТА ЛИТУРГИЯПосрещане на госпожа Ваня Кастрева, началник на регионален инспекторат по образованието, София-градЧаст от преподавателската колегия в СеминариятаПроповед на Грисен ЧакъриСВЕТА ЛИТУРГИЯ, ЕВХАРИСТИЯДимитър Костадинов, Ваня Кастрева, Ваня СтанчеваМитрополи Йоан поздравява госпожа  Ваня Кастрева и госпожа  Ваня Станчева от РИО, София-градСВЕТА ЛИТУРГИЯМитрополи Йоан връчва дипломите на семинаристите Митрополи Йоан връчва дипломите на семинариститеМитрополи Йоан връчва дипломите на курсистите от двугодишния паралелен курсМитрополи Йоан поздравява госпожа  Ваня Кастрева и госпожа  Ваня Станчева от РИО, София-градчаст от випускниците В Аулата на Семинарията
« предишна новинаследваща новина »