ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит: Бог да помага с общи усилия на всички хора с добра воля да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотици

01 юли 2016 15:23, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит: Бог да помага с общи усилия да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотици

„Бог да помага с общи усилия на всички хора с добра воля да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотици и да им посочим верния съзидателен път, защото от това зависи не само дали ще живеят пълноценно тук на земята, но и спасението на душите им за вечността.” – каза патриарх Неофит.

По повод международния ден за борба с нелегалния трафик на наркотици, 26 юни, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с Румен Бояджиев – директор на Международна асоциация за Борба с наркоманията и наркобизнеса, д-р Теменужка Любенова – председател на Общински съвет по наркотични вещества (ОСНВ) – Благоевград, Магдалена Рахова – секретар на ОСНВ и координатор на младежките доброволци, гл. ас. д-р Мариана Шехова-Канелова от Югозападния университет „Неофит Рилски” - обединили усилията си за превенция и борба с наркоманията. В срещата взеха участие и архим. Герасим – гл. секретар на Светия Синод, и ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия.

По време на срещата бе обсъдена опасността от наркотичните вещества независимо от вида им, както за отделната личност, така и за обществото като цяло, тенденциите и начините за разпространението им и належащата нужда от обединяване на силите в борбата с тях.

Бе констатирано, че наркотиците са общ враг за всички, независимо от религиозните им убеждения и националност, и борбата с тяхната употреба и разпространение трябва да бъде обща кауза за институции, организации и хора с добра воля. Пристрастяването към наркотиците води след себе си и: лъжи, кражби, измами, проституция, агресия, стигаща и до убийства, води до цялостно разстройство на физическото, психическото и духовно състояние на личността и отношенията му с неговите близки. Бе постигнато съгласие, че както при превенцията, така и при рехабилитацията от зависимости към наркотици вярата е изключително силен мотивиращ фактор в борбата с тях.

В края на срещата патриарх Неофит подари на своите гости икона на Пресвета Богородица, наречена “Неупиваема чаша”, молитвата пред която помага на хора, попаднали в алкохолна или наркотична зависимост.

Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Патриарх Неофит: Бог да помага с общи усилия да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотициПатриарх Неофит: Бог да помага с общи усилия да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотициПатриарх Неофит: Бог да помага с общи усилия да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотициПатриарх Неофит: Бог да помага с общи усилия да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотици
« предишна новинаследваща новина »