ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата в Истанбул

01 юли 2016 18:14, Отдел "Връзки с обществеността"

По повод атентата на международното летище "Ататюрк" в Истанбул - най-смъртоносният от серията бомбени атентати в Турция тази година - при който загинаха над 40 човека, а повече от 200 са ранени, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до Негово Светейшество Вартоломей, архиепископ на Константинопол – новия Рим и Вселенски патриарх, в което се казва:

„ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ОБИЧНИ В ГОСПОДА СЪБРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,

В тези тежки дни, когато нов кървав атентат в Истанбул покруси сърцата ни, от свое име и от името на Св. Синод, клира и миряните на Българската православна църква изказваме най-искрени съболезнования на Вас, на близките на загиналите и пострадалите при този трагичен инцидент.

Господ ни е оставил своя мир, като ни е казал: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27). Ние, Неговите последователи, винаги ще бъдем миротворци, ще се стараем доколкото зависи от нас, да живеем в мир с всички, да се укрепяваме във вярата, надеждата и любовта Христова и така да устояваме на злото в света. Бог на мира и любовта да изпълни по Своята благодат сърцата ни с добра воля и братолюбие и ни научи да живеем в мир и разбирателство помежду ни.

С братска в Христа обич,

† Н Е О Ф И Т, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

30.06.2016 г. София”

Патриарх Неофит е отправил съболезнования и към президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. В съболезнователния си адрес към г-н Ердоган Предстоятелят на Българската православна църква, като изразява покрусата от този кървав акт и най-искрените си съболезнования за загиналите и пострадалите при терористичния атентат, изразява надежда, че въпреки тежките изпитания, Бог ще изпълни сърцата ни с добра воля и братолюбие, за да съумеем да живеем помежду си в мир и разбирателство.

« предишна новинаследваща новина »