ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

01 юли 2016 18:41, СДС
Архиерейска литургия в Софийската духовна семинария

Днес в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, в която се покои частица от мощите на Рилския Чудотворец, чества един от трите си храмови празници. По този повод Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е и духовен надзорник на духовната ни школа, възглави празничната Литургия в семинарския храм. Заедно с него съслужиха архимандрит Теофан, софийският протосингел – ставр. ик. Ангел Ангелов, ефимериите: свещениците Божидар Маринов и Константин Цанков, свещеник Йосиф Стоименов, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Петър Кодунски.

Въпреки горещия летен ден множество християни дойдоха да почетат светеца като мнозина пристъпиха да се причастят със св. Христови Тайни.

По време на свещеническото причащение празнична проповед за днешния празник произнесе десетокласникът Венцислав Иванов.

„Да изгоним от себе си враждата, злобата, гнева и ненавистта. Да обикнем Бога и ближния си и всичката тази любов ще се отобрази и в отношенията ни“- това каза в края на службата Варненският и Великопреславски митрополит Йоан на множеството църковно изпълнение събрало се под покрова на всебългарския светец.

„Образът на св. Йоан Рилски неминуемо се свързва с образите на св. Йоан Кръстител, на св. Йоан Лествичник, св. Йоан Кронщадски. Всички тези имена са свързани с едно - с плодовете на Светия Дух. Тези плодове са най-същностното, най-важно нещо, което човек трябва да си постави за цел да придобие - каза още архиереят. Нека св. Йоан да ни подкрепя в тези летни, жарки дни, за да извършим онова, за което сме призовани, и да не забравяме никога завета му. Той е кратък, но много съдържателен. И независимо колко пъти човек ще го прочете, винаги има нещо, което да осъзнава и да разбира за себе си… Основното, което в него се казва, е: братя да живеят заедно в мир и разбирателство. Затова да изгоним от себе си враждата, злобата, гнева и ненавистта. Да обикнем Бога и ближния!“- каза митрополитът и благослови: „И на най- малките и на най-големите нека св. Йоан духовно да помага, а неговите честни мощи да са благодатната закрила на целия български род!“

+++

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса. На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят (виж Успение на св. Йоан Рилски), а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »