ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пренасяне на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец в Рилската света обител - фоторепортаж

02 юли 2016 09:59, Рилска света обител
Бдение в Рилския манастир

На 1 юли, когато Църквата тържествено отбелязва празника на Пренасяне на честните мощи на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, в Рилската св. обител, по установена и стародавна традиция, бе отслужено всенощно бдение.

Тази година молитвеното последование бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства игуменът на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, Главиницки епископ Йоан, манастирското братство, монаси от други манастири и свещеници от страната.

Песнопенията на богослужението бяха изпълнени антифонно, като на десния клир пяха псалти под ръководството на г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия, както е по традиция – псалти от съседна Румъния под ръководството на отец Кристиян Тодиряну.

„Най-голямото украшение на тази св. обител е нашият отец Йоан и най-голямата й светиня определено са неговите благодатни, нетленни и изпълващи чудеса и изцеления св. мощи", каза митрополит Серафим, като напомни тропара на св. Йоан Рилски, в който житиеписецът призовава „да черпим от богатата изобилна Божия благодат, която се излива от мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец“.

„Безспорно този, който е написал този текст е бил убеден във всичко това, което пише, защото мощите на преподобния Йоан, където и да са били, където и да са пребивавали винаги са били източник на благодатна Божия помощ и винаги чрез тях, този който е просил, е получавал това, което е искал да вземе за себе си или за своите близки...

Преподобният Йоан, който изцяло посвети себе си и отдаде своя живот в подвига на будителното служение за своите ближни, за своя народ, е причината тук да присъства този Христов мир, защото самият наш преподобен отец Йоан го е получил още приживе, разбирайки суетата на този свят и че нищо в този свят не може да бъде толкова ценно и толкова необходимо за нас човеците, както този Христов мир. Затова и сам имайки в себе си този мир, преподобният наш отец Йоан постави тук на неговата св. обител, на нейните преподобни обитатели, на честните поклонници, на тези, които се трудят и всички, които с добри сърца, добри подвизи и намерения са в тази св. обител в единомислие и вяра. Този мир е повече от необходим за всички нас и днес. Затова именно идваме с радост в св. обител при св. Йоан Рилски, но трябва винаги да обръщаме внимание и да носим и скръбта за това, което се случва около нас. На първо място отстъплението от Бога, от вярата, от добродетелността, липсата на плодовете на Св. Дух, за които чухме и в апостолското четиво. Липсата на Христовия мир в този свят", каза още митрополит Серафим.

Игуменът на св. Обител Адрианополският епископ Евлогий се обърна към митрополит Серафим с благодарност, за това, че за поредна година е съслужил с братята на обителта, духовниците и всички присъстващи за празника на Св. Йоан Рилски.

Тази година отбелязваме и 1070 г. от успението на Св. Йоан Рилски, който е известен със своя чутовен подвиг, и заради когото в продължение на повече от 1000 години се случват чудеса и изцеления.

 

 

Снимки

Псалтите-гости от РумънияНеврокопски митрополит СерафимБдение в Рилския манастирЛитияБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирПомазване с елей от кандилото на преподобнияСв. ЛитургияАдрианополски епископ ЕвлогийЧетене на АпостолаГлавиницки еп. ЙоанПсалтите на десния клиросВелик входСв. ЛитургияСо страхом Божиим верою и любовию приступитеБдение в Рилския манастирПою Богу моемуСвещенослужителите и псалтите

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »