ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пренасяне на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец в Рилската света обител - фоторепортаж

02 юли 2016 09:59, Рилска света обител
Бдение в Рилския манастир

На 1 юли, когато Църквата тържествено отбелязва празника на Пренасяне на честните мощи на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, в Рилската св. обител, по установена и стародавна традиция, бе отслужено всенощно бдение.

Тази година молитвеното последование бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства игуменът на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, Главиницки епископ Йоан, манастирското братство, монаси от други манастири и свещеници от страната.

Песнопенията на богослужението бяха изпълнени антифонно, като на десния клир пяха псалти под ръководството на г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия, както е по традиция – псалти от съседна Румъния под ръководството на отец Кристиян Тодиряну.

„Най-голямото украшение на тази св. обител е нашият отец Йоан и най-голямата й светиня определено са неговите благодатни, нетленни и изпълващи чудеса и изцеления св. мощи", каза митрополит Серафим, като напомни тропара на св. Йоан Рилски, в който житиеписецът призовава „да черпим от богатата изобилна Божия благодат, която се излива от мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец“.

„Безспорно този, който е написал този текст е бил убеден във всичко това, което пише, защото мощите на преподобния Йоан, където и да са били, където и да са пребивавали винаги са били източник на благодатна Божия помощ и винаги чрез тях, този който е просил, е получавал това, което е искал да вземе за себе си или за своите близки...

Преподобният Йоан, който изцяло посвети себе си и отдаде своя живот в подвига на будителното служение за своите ближни, за своя народ, е причината тук да присъства този Христов мир, защото самият наш преподобен отец Йоан го е получил още приживе, разбирайки суетата на този свят и че нищо в този свят не може да бъде толкова ценно и толкова необходимо за нас човеците, както този Христов мир. Затова и сам имайки в себе си този мир, преподобният наш отец Йоан постави тук на неговата св. обител, на нейните преподобни обитатели, на честните поклонници, на тези, които се трудят и всички, които с добри сърца, добри подвизи и намерения са в тази св. обител в единомислие и вяра. Този мир е повече от необходим за всички нас и днес. Затова именно идваме с радост в св. обител при св. Йоан Рилски, но трябва винаги да обръщаме внимание и да носим и скръбта за това, което се случва около нас. На първо място отстъплението от Бога, от вярата, от добродетелността, липсата на плодовете на Св. Дух, за които чухме и в апостолското четиво. Липсата на Христовия мир в този свят", каза още митрополит Серафим.

Игуменът на св. Обител Адрианополският епископ Евлогий се обърна към митрополит Серафим с благодарност, за това, че за поредна година е съслужил с братята на обителта, духовниците и всички присъстващи за празника на Св. Йоан Рилски.

Тази година отбелязваме и 1070 г. от успението на Св. Йоан Рилски, който е известен със своя чутовен подвиг, и заради когото в продължение на повече от 1000 години се случват чудеса и изцеления.

Снимки

Псалтите-гости от РумънияНеврокопски митрополит СерафимБдение в Рилския манастирЛитияБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирБдение в Рилския манастирПомазване с елей от кандилото на преподобнияСв. ЛитургияАдрианополски епископ ЕвлогийЧетене на АпостолаГлавиницки еп. ЙоанПсалтите на десния клиросВелик входСв. ЛитургияСо страхом Божиим верою и любовию приступитеБдение в Рилския манастирПою Богу моемуСвещенослужителите и псалтите

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »