ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Неделята на всички български светии патриарх Неофит отслужи св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" и отличи неговия председател

03 юли 2016 11:30, Софийска митрополия
Патриарх Неофит поздравява ставр. ик. Александър В. Георгиев

На 3 юли 2016 г., Втора неделя след Петдесетница на Всички български светии, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе посрещнат от многобройни духовници и миряни като най-скъп гост. Той възглави празничната св. Литургия в чест на всички български светии, просияли на земята в дивна святост и прославени на небето в нетленна радост.

По този повод патриаршеското служение в храма на светите Братя се явява продължение на благоговейната традиция, положена от приснопаметния Левкийски епископ Партений – в Неделята на всички български светии и на празниците на всеки един от тях – той да гостува и служи в храм „Св. св. Кирил и Методий”. Самият празник в чест на българските светии е учреден през 1954 г. като „христолюбива и родолюбива традиция, чието начало бе положено заедно с възстановяването на патриаршеското достойнство на родната ни Православна църква” през 1953 г., както каза в словото си Българският патриарх. „И днес техният подвиг и тяхната святост ни зове от вековете и продължава да ни припомня, че за човека няма никаква полза, ако придобие даже и целия свят, а повреди на душата си (Мат. 16:26); че ние, които в Кръщението сме освободени от греха и, от роби на смъртта сме станали раби Божии; че „Бог не ни призова към нечистота, но към святост” (1 Сол. 4:7), и че, има ли го Православието, ще я има и България (Търновски митрополит Климент).” (Пълното слово можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=208282)

В самото литургийно начало Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отличи председателя на храм „Св. св. Кирил и Методий” ик. Александър В. Георгиев с най-високата свещеническа офикия – ставрофорен иконом. Цялата енория и всички присъстващи се възрадваха от това признание за о. Александър, чиито богоугодни трудове в края на празничната св. Литургия бяха представени от протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов. Той припомни заслугите на о. Александър за въздигането в благолепие на храм „Св. вмчк Мина” (кв. „Модерно предградие”, София) и храм „Св. св. Кирил и Методий”, при успешно преодоляване на тежкото наследство от разкола. О. Ангел подчерта и умелото ръководство на о. Александър за развитието на духовната и културно-просветна дейност при храма на св. братя-равноапостоли. Бе посочено и това, че ставр. ик. Александър Георгиев дълги години бе член на Софийския епархийски съвет, а понастоящем е член на Висшия църковен съвет при Св. Синод на БПЦ-БП с ползотворен принос в тяхната работа. Софийският протосингел благопожела на новия ставрофорен иконом на БПЦ върху него да продължават да се изпълняват думите на св. княз Боян-Енравота, припомнени в словото на Светейшия ни патриарх по случай празника на българската святост: „чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог”.

В радостта на празника и на офикията в съслужение влязоха още Маркианополски еп. Константин, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква у нас, ик. Василий Сарян – началник-отдел „Синодални имоти”, столично духовенство, софийският митрополитски дякон Иван Петков.

В своята благодарност за отличието, дадено му лично от Българския патриарх, ставр. ик. Александър Георгиев подчерта, че то още повече го задължава неуморно да се труди за благото на Църквата. О. Александър изпроси молитвите на Негово Светейшество и на всички присъстващи, за да принесе бъдещото му служение още по-добри и обилни плодове в духа на чистата православна вяра.

Българският патриарх бе изпратен с почит и любов от вярващите, а пред медиите каза, че светиите, просияли от българския род, ни дават пример как да живеем днес в Божията свята воля и как да бъдем предани на Христовата истина и Православието!

Текст и фоторепортаж: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Иконата на Николай Шелехов в чест на всички български светииБългарският патриарх и Софийски митрополит Неофит с Маркианополски еп. КонстантинПатриаршеската св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Неделя на всички български светииО. Ангел, о. Александър и о. Стилиян (отдясно-наляво)Патриаршеската св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Неделя на всички български светииПатриаршеската св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Неделя на всички български светииСветейшият Български патриарх и Софийски митр. НеофитПатриаршеската св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Неделя на всички български светииВярващите Патриаршеската св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Неделя на всички български светииПатриаршеската св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Неделя на всички български светииПатриаршеско благословениеНачало на офикиятаО. Александър - новият ставрофорен свещеноиконом на БПЦ-БПОфикията на о. Александър, оглавена от патриарх НеофитОфикията на о. Александър, оглавена от патриарх НеофитОфикията на о. Александър, оглавена от патриарх НеофитНовият ставр. иконом на БПЦ - о. АлександърПатриарх Неофит благославя и отличава ставр. ик. Александър ГеоргиевВръчване на отличителния кръстВръчване на отличителния кръстО. Александър благодари на Светейшия патриарх НеофитПразникът в Неделята на всички български светии - храм "Св. св. Кирил и Методий"Софийският митрополитски протодякон Иван ПетковАпостолското четивоС ЕвангелиетоЧетене на литургийното ЕвангелиеМаркианополски еп. КонстантинПротодякон Иван ПетковУмиване на ръцете Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитМаркианополски еп. КонстантинМаркианополски еп. КонстантинВярващитеВелик входВелик входВелик входСтавр. ик. Ангел АнгеловО. Александър - новият ставрофорен свещеноиконом на БПЦ-БПВелик входВелик входВелик входВ храм "Св. св. Кирил и Методий"Велик входИзрича се Символът на вяратаИзрича се Символът на вяратаДечицата в храмаСв. ПричастиеСв. ПричастиеПатриаршеското слово за Неделя на всички български светииПатриарх Неофит и ставр. ик. Александър ГеоргиевСтавр. ик. Ангел Ангелов представя отличения председателСтавр. ик. Александър - председател на храм "Св. св. Кирил и Методий"Негово Светейщество патриарх НеофитПатриаршеската св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Неделя на всички български светииСтавр. ик. Александър Георгиев благодари за отличиетоМноголетствиеМногая лета!Храм "Св. св. Кирил и Методий" - СофияПатриаршеско благословениеСтавр. ик. Ангел Ангелов и ставр. ик. Александър ГеоргиевСтавр. ик. Александър със семейството сиПатриарх Неофит честити празника на българския народПаметна снимка с Българския патриарх Неофит - 3 юли 2016 г.

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »