ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Томина неделя в Добридолския манастир

11 април 2010 16:27, Видинска митрополия
Томина неделя в Добридолския манастир

Днес Видинска епархия се радва и ликува от тържественото отбелязване на един от празниците на Добридолския манастир – Томина неделя.

Тази обител от векове се е утвърдила сред благодатните източници на благочестие и духовна ревност в Северозападния край. Добридолският манастир „Света Троица” по стародавна традиция на Томина неделя отбелязва своя духовен празник, който всяка година бива уважен и се благославя сугубо от присъствието на епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

Светата божествена Литургия в манастирския храм с благословението на митрополит Дометиан бе оглавена от Величкия епископ Сионий. В съслужение участваха архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, архимандрит Борис, игумен на обителта, и протойерей Георги Шопов, архиерейски наместник на Ломска духовна околия.

Молитвените песнопения на светата Литургия изпълниха певци от епархията, под ръководството на митрополит Дометиан.

Благодатно слово за празника и върху евангелското четиво произнесе епископ Сионий. След светата богослужба митрополит Дометиан благослови и поздрави благочестивите християни с тържеството и им пожела да си отидат от светата обител изпълнени с благоговение, спокойствие и мир.

Скъп гост на обителта бе и г-жа Пенка Пенкова, кмет на Община-Лом, както и общественици и учители от гр. Лом.

По традиция след светата Евхаристия Видинският митрополит Дометиан извърши водоосвещение за благословение и радост на обитателите и поклонниците на обителта.

Както подобава на манастир, след молитвеното възношение всички служащи, гости и приятели се отправиха към манастирската трапезария, където бе приготвен братски обяд.

Митрополит Дометиан с духовна радост и архипастирско задоволство в храма, а и на празничния обяд, благодари на архимандрит Борис, игумена на манастира, за неуморните му трудове за въздигането и обновяването на Добридолската обител.

Той изтъкна заслугите на отец-игумена и го поощри все така неуморно и с любов да се труди и подвизава за благото на манастира и радостта на епархията.

Дворите на манастира от ранна утрин бяха изпълнени с благочестиви поклонници, които нееднократно изразяваха радостта си от факта, че Добридолският манастир се възражда и съзижда за нов, изпълнен с благодат живот.

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Томина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастирТомина неделя в Добридолския манастир
« предишна новинаследваща новина »