ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

4-ти юли - Празник на Пловдивския гарнизон

06 юли 2016 17:55, Пловдивска митрополия
4-ти юли -  Празник на Пловдивския гарнизон

На тържествена церемония по случай възстановяването на официалния празник на Пловдивския гарнизон – 4 юли, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи пред паметника на Гюро Михайлов в центъра на града панихида в памет на загиналите през войните български войници и офицери. С архиерея съслужиха Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, бригаден генерал Явор Матеев, началник на Пловдивския гарнизон и командир на 68-а бригада „Специални сили”, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет на Пловдив Савина Петкова, войници от близките поделения, представители на администрацията, много граждани и общественици.

Негово Високопреосвещнество Пловдивският митрополит Николай поздрави войните.

На 4 юли се навършиха 103 години от тежкото и кръвопопролитно, но победно сражение при Криволак през Междусъюзническата война. На 21 и 22 юни 1913 г - 3 и 4 юли по нов стил – полковете на Втора тракийска дивизия, дислолицирана в мирно време в Пловдив, удържат блестяща победа и предотвратяват планираното настъпление на сърби и гърци към София. В сраженията тракийци дават над 2000 жертви. Датата 4 юли от 1915 до 1944 г. е официален празник на Пловдивския гарнизон. На този ден е имало множество чествания и тържества, както и военен парад по главната улица на града, отменени след 1944 г. Възстановеният след 70 – годишно прекъсване официален празник бе повод не само да си припомним неувяхващата бойна слава на България, спечелена в блестяща победа като тази при Криволак, но и да поменем в молитвите си онези знайни и незнайни български герои, отдали силите, здравето и дори живота си за своята Родина.

След края на церемонията представителни части от поделенията в Пловдивския гарнизон преминаха по главната пешеходна улица в центъра на Пловдив, предвождани от военен оркестър. Възстановеният празник завърши с проверка и празнична заря на площад „Централен”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1137-04072016g-praznik-na-plovdivskiya-garnizon.html

 

 

Снимки

4-ти юли -  Празник на Пловдивския гарнизон4-ти юли -  Празник на Пловдивския гарнизон4-ти юли -  Празник на Пловдивския гарнизон4-ти юли -  Празник на Пловдивския гарнизон

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »