ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благословение от св. Йоан Кронщадски

12 април 2010 14:00, Пловдивска митрополия
Празничният водосвет

Само така можем да наречем безценния духовен дар, който получи малкият старинен храм „Св. прпмчца Параскева” в Пловдив, в навечерието на втория си храмов празник – Светли петък – Живоприемни източник.

Иконата на св. Йоан Кронщадски, която пловдивският храм получи в дар, е нарисувана в основания от светеца Свето-Йоановски манастир в Санкт-Петербург и е дар от Галина Петровна Симакова от Санкт-Петербург. Заедно с иконата храмът получи и част от епитрахила на Кронщадския пастир, дарена от свещеници от Тверска епархия на Московската патриаршия. Тази частица е от богослужебните одежди на св. Йоан Кронщадски, които той сам е дарил на Спасо-Георгиевския храм в село Мльово, Тверска епархия.

Приносител на даровете бе поетесата Олга Малцева – Арзиани, добър приятел на братството и енориашите на храм „Св. Параскева” в Пловдив.

Светините бяха посрещнати от предстоятеля прот. Емил Паралингов в подножието на скалната тераса, върху която е изграден храм „Св. Параскева”, бяха отнесени в него с литийно шествие и изложени за поклонение. Празничната вечерня бе отслужена от Негово Високопреподобие архим. Арсений, духовен надзорник на Пловдивска епархия, в съслужение с прот. Емил Паралингов и свещеници от града, дошли да съучастват в духовната радост и сами да се поклонят на „великия печалник и молитвеник”. Малкият храм наистина се оказа тесен, за да побере дошлите тази вечер в него на среща със светостта благочестиви православни християни. Невидимото присъствие на Батюшката се усещаше живо от всички.

В своето слово след вечернята архим. Арсений с вълнение преподаде архипастирски благослов от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. След това разкри и колко голяма е духовната радост от това, че такъв велик Божий угодник не само идва при нас, но и ще остане за вечни времена, закриляйки не само Пловдив, Пловдивска епархия, а и цяла България, с която св. Йоан е тясно свързан, приемайки при светото си Кръщение името на св. Йоан Рилски Чудотворец.

На другия ден – 9 април – празничната св. Литургия бе отслужена от предстоятеля на храма, в съслужение със свещеници от Пловдив и епархията. Според традицията на този празник след Литургията бе отслужен и водосвет в парковото пространство пред храм „Св. Параскева”. Към мястото на водосвета свещениците и миряните се отправиха с лития, като духовниците носеха иконите на Живоприемни източник и на св. Йоан Кронщадски, и кутийката, в която са поставени частиците от одеждите на светеца. На мястото на водоосвещението предстоятелят на храма призова богомолците да превърнат сърцата си в неизчерпаем извор на жива вяра – вяра, с която да подтикват и другите да прославят Бога.

Текст: презвитера Анна Паралингова
Снимки: презвитера Анна Паралингова и Олга Скрипкина

 

 

Снимки

СветинитеОдеждите, от които е взета частицатаОтец Владимир (Сафронов) от храма в МальовоДарителката на иконата Галина СимаковаИконата в новия си домПразник в пловдивския храм „Св. Параскева”Празник в пловдивския храм „Св. Параскева”Празник в пловдивския храм „Св. Параскева”Празник в пловдивския храм „Св. Параскева”Празник в пловдивския храм „Св. Параскева”Празник в пловдивския храм „Св. Параскева”Празник в пловдивския храм „Св. Параскева”
« предишна новинаследваща новина »