ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

07 юли 2016 13:13, Софийска митрополия
ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

"Кой ще ни отлъчи от любовта Божия:

скръб ли, притеснение ли, или гонение? …

Но във всичко това одържаме преголяма победа

чрез Оногова, Който ни възлюби”

(Рим. 8:35-37)

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Досточтими отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Мъченичеството и подвигът в името Господне са били винаги неизменна част от живота на Христовата Църква. Започвайки от първия в историята ѝ Христов мъченик – свети архидякон Стефан – и до днес безброй знайни и незнайни мъченици с венците си продължават да украсяват небесата и да свидетелстват за Единия истински Бог, Творец и Промислител, и за даруваното ни от Него, чрез Христа Иисуса, спасение. С много мъченическа кръв е напоена и нашата българска земя, а почитта на нашия народ към светите Христови мъченици винаги е била естествен израз на неговата вярност към Господа и на искрено благочестие, извиращо от дълбините на народната душа.

В мъчениците Христови, увенчани заради подвизите си с венеца на светостта, нашият православен народ винаги е намирал верни застъпници и наставници във вярата, а боговдъхновени химнографи са изливали народната ни любов и почит в химни на прослава, увековечавайки мъченическия им подвиг.

Особено място сред най-почитаните от нашия народ Христови мъченици винаги е заемала днес честваната от Църквата св. великомъченица Неделя. Нейният образ винаги е присъствал в християнската ни памет, а нетленните ѝ мощи са били предмет на благоговейна почит още в далечните години на Търновското царство. Тогава, когато божествената ревност на някогашните български владетели, година след година, превръщала старата ни престолнина в истински стълб на православието – град, осветен и закрилян от мощите на не един и двама Христови светци, средище на висока християнска духовност и култура, твърдина на православната вероизповед. Все в онова време Търновският патриарх св. Евтимий съставил и Похвално слово за великомъченица Неделя, в което с изящни думи боговдъхновено възпял живота и подвига на светицата, а с примера на нейното безстрашно Христово изповедничество и мъченичество укрепил и своето, поверено му от Господа паство в предстоящите му тежки изпитания.

„Коя е тя?” – пита в словото си свети Евтимий. – И сам отговаря: „Неделя – всред мъчениците прехвална, … божествен дом и хранило на добродетели, чисто агънце, … стълб на търпението, … лоза многоплодна на добродетели”. А тя наистина била всичко това и много повече, тъй като била посветена на Господа още от майчината си утроба и – в разгара на едно от най-тежките гонения против Христовата Църква – дори за миг не се поколебала да остане вярна на своя Небесен Жених. Защото, – вместо да предпочете щедро предлаганите ѝ почести и земни блага, – с твърдост, необичайна за крехката си възраст и укрепвана свише, понесла и най-тежките мъчения, за да прослави Христа, да посрами идолите и да укрепи във вярата всички свидетели на нейния подвиг и мъченичество, а чрез тях и всички нас, които се вдъхновяваме от примера на нейната вярност към Христа.

Възлюбени в Господа,

Подвигът и примерът на светата великомъченица Неделя, чиято памет честваме днес, са и въпрос, отправен към всекиго от нас: имаме ли и ние нейната твърдост във вярата и преданост към Христа? Имаме ли и ние нейната ревност по Бога, и дръзновение в изпитанията, които всекидневно съпътстват нашия живот? Имаме ли и ние силата на тази Христова невеста, за която нищо в този свят не беше по-ценно от Христовата любов и за която истинският живот бе Христос, а смъртта – „придобивка” (Фил. 1:21)? Помним ли казаното от апостола, че „В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха, защото в страха има мъка. Който се бои, не е съвършен в любовта” (1 Иоан. 4:18)? Защото такава бе любовта към Господа на светата великомъченица – любов, в която няма страх и която принася стократен плод – плод на добродетелност и на святост.

Заради тази любов и заради извиращата от нея твърдост в изпитанията, – както пише свети Евтимий, – виждайки подвига на Христовата мъченица „… бесовете се посрамиха, … пророците я възхвалиха, ангелите я посрещнаха, архангелите я въздигаха, властите съпровождаха, силите поддържаха и душите на всички праведни се радваха”. Защото, както казва и св. апостол Павел, „ако някому делото, що е зидал, устои, той ще получи награда” (1 Кор. 3:14). А тази награда, според Божието към нас обещание, е наистина „голяма” (Мат. 5:12) и имената на праведниците „са написани на небесата” (Евр. 12:23).

По молитвите на светата Христова невеста и великомъченица Неделя Бог да пази и закриля всички нас и да ни укрепва в подвига на благочестието!

Честит и благословен храмов празник на митрополитската ни катедрала!

За много години! Амин.

+++

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за света великомъченица Неделя, 7 юли 2016 г., митрополитски катедрален храм „Св. Неделя“, София

 

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
« предишна новинаследваща новина »