ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

07 юли 2016 13:13, Софийска митрополия
ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ

"Кой ще ни отлъчи от любовта Божия:

скръб ли, притеснение ли, или гонение? …

Но във всичко това одържаме преголяма победа

чрез Оногова, Който ни възлюби”

(Рим. 8:35-37)

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Досточтими отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Мъченичеството и подвигът в името Господне са били винаги неизменна част от живота на Христовата Църква. Започвайки от първия в историята ѝ Христов мъченик – свети архидякон Стефан – и до днес безброй знайни и незнайни мъченици с венците си продължават да украсяват небесата и да свидетелстват за Единия истински Бог, Творец и Промислител, и за даруваното ни от Него, чрез Христа Иисуса, спасение. С много мъченическа кръв е напоена и нашата българска земя, а почитта на нашия народ към светите Христови мъченици винаги е била естествен израз на неговата вярност към Господа и на искрено благочестие, извиращо от дълбините на народната душа.

В мъчениците Христови, увенчани заради подвизите си с венеца на светостта, нашият православен народ винаги е намирал верни застъпници и наставници във вярата, а боговдъхновени химнографи са изливали народната ни любов и почит в химни на прослава, увековечавайки мъченическия им подвиг.

Особено място сред най-почитаните от нашия народ Христови мъченици винаги е заемала днес честваната от Църквата св. великомъченица Неделя. Нейният образ винаги е присъствал в християнската ни памет, а нетленните ѝ мощи са били предмет на благоговейна почит още в далечните години на Търновското царство. Тогава, когато божествената ревност на някогашните български владетели, година след година, превръщала старата ни престолнина в истински стълб на православието – град, осветен и закрилян от мощите на не един и двама Христови светци, средище на висока християнска духовност и култура, твърдина на православната вероизповед. Все в онова време Търновският патриарх св. Евтимий съставил и Похвално слово за великомъченица Неделя, в което с изящни думи боговдъхновено възпял живота и подвига на светицата, а с примера на нейното безстрашно Христово изповедничество и мъченичество укрепил и своето, поверено му от Господа паство в предстоящите му тежки изпитания.

„Коя е тя?” – пита в словото си свети Евтимий. – И сам отговаря: „Неделя – всред мъчениците прехвална, … божествен дом и хранило на добродетели, чисто агънце, … стълб на търпението, … лоза многоплодна на добродетели”. А тя наистина била всичко това и много повече, тъй като била посветена на Господа още от майчината си утроба и – в разгара на едно от най-тежките гонения против Христовата Църква – дори за миг не се поколебала да остане вярна на своя Небесен Жених. Защото, – вместо да предпочете щедро предлаганите ѝ почести и земни блага, – с твърдост, необичайна за крехката си възраст и укрепвана свише, понесла и най-тежките мъчения, за да прослави Христа, да посрами идолите и да укрепи във вярата всички свидетели на нейния подвиг и мъченичество, а чрез тях и всички нас, които се вдъхновяваме от примера на нейната вярност към Христа.

Възлюбени в Господа,

Подвигът и примерът на светата великомъченица Неделя, чиято памет честваме днес, са и въпрос, отправен към всекиго от нас: имаме ли и ние нейната твърдост във вярата и преданост към Христа? Имаме ли и ние нейната ревност по Бога, и дръзновение в изпитанията, които всекидневно съпътстват нашия живот? Имаме ли и ние силата на тази Христова невеста, за която нищо в този свят не беше по-ценно от Христовата любов и за която истинският живот бе Христос, а смъртта – „придобивка” (Фил. 1:21)? Помним ли казаното от апостола, че „В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха, защото в страха има мъка. Който се бои, не е съвършен в любовта” (1 Иоан. 4:18)? Защото такава бе любовта към Господа на светата великомъченица – любов, в която няма страх и която принася стократен плод – плод на добродетелност и на святост.

Заради тази любов и заради извиращата от нея твърдост в изпитанията, – както пише свети Евтимий, – виждайки подвига на Христовата мъченица „… бесовете се посрамиха, … пророците я възхвалиха, ангелите я посрещнаха, архангелите я въздигаха, властите съпровождаха, силите поддържаха и душите на всички праведни се радваха”. Защото, както казва и св. апостол Павел, „ако някому делото, що е зидал, устои, той ще получи награда” (1 Кор. 3:14). А тази награда, според Божието към нас обещание, е наистина „голяма” (Мат. 5:12) и имената на праведниците „са написани на небесата” (Евр. 12:23).

По молитвите на светата Христова невеста и великомъченица Неделя Бог да пази и закриля всички нас и да ни укрепва в подвига на благочестието!

Честит и благословен храмов празник на митрополитската ни катедрала!

За много години! Амин.

+++

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за света великомъченица Неделя, 7 юли 2016 г., митрополитски катедрален храм „Св. Неделя“, София

 

Снимки: Весела Игнатова

Снимки

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ
« предишна новинаследваща новина »