ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска литургия за празника на св. великомъченица Неделя

07 юли 2016 22:37, Софийска митрополия
Патриаршеска литургия за празника на св. великомъченица Неделя

На 7 юли Православната ни църква чества една от най-почитаните светици по българските земи – св. Неделя. В този ден едноименната столична митрополитска катедрала “Св. Неделя“ тържествено отбелязва своя храмов празник.

Стотици християни се стекоха към един от най-обичаните храмове в столицата, за да вземат молитвено участие в Литургията, а поради работния ден потокът от вярващи не секна към него до късно вечерта. Св. Литургия бе възглавена от кириарха на Софийска епархия - Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В богослужението взеха участие преосвещените епископи Браницки еп. Григорий, Маркианополски еп. Константин, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, храмовото духовенство во главе с предстоятеля ставр. ик. Мина Минчев, представителите на Руската и Румънската църкви у нас - архимандрит Филип и ставр. ик. Нелуц Опря, много свещенослужители от Софийска епархия, сред които и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков. Специални гости на празничната богослужба бяха Виксунски и Павловски еп. Варнава, родственик на св. Серафим Соболев, и придружаващите го духовници от руската епископия.

Богомолният народ, преизпълнил храма, чинно стоеше на празничното богослужение, възнасяйки към св. Неделя топла молитва, подпомагана от молитвеното пение на мъжкия катедрален хор, дирижиран от проф. Мирослав Попсавов.

В края на Литургията голямо множество християни - малки и големи, пристъпиха към св. Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Господни.

Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с пастирско слово към богомолния народ като каза:

„Подвигът и примерът на светата великомъченица Неделя, чиято памет честваме днес, са и въпрос, отправен към всекиго от нас: имаме ли и ние нейната твърдост във вярата и преданост към Христа? Имаме ли и ние нейната ревност по Бога, и дръзновение в изпитанията, които всекидневно съпътстват нашия живот? Имаме ли и ние силата на тази Христова невеста, за която нищо в този свят не беше по-ценно от Христовата любов и за която истинският живот бе Христос, а смъртта – „придобивка” (Фил. 1:21)? Помним ли казаното от апостола, че „в любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха, защото в страха има мъка. Който се бои, не е съвършен в любовта” (1 Иоан. 4:18)? Защото такава бе любовта към Господа на светата великомъченица – любов, в която няма страх и която принася стократен плод – плод на добродетелност и на святост...“

В отговор на това патриаршеско слово председателят на храма ставр.ик. Мина Минчев изказа всеобщата радост и благодарност, че и тази година Светейшият патриарх е оглавил светата богослужба и ни е удостоил с първосветителското си благословение. Отново Светейшият ни патриарх Неофит благослови присъстващото многобройно църковно изпълнение и благопожела на всички по застъпничеството на света великомъченица Неделя здраве, Божия милост и благодат.

След края на богослужбата църковното настоятелство предложи според традицията благословено ястие на всички присъстващи.

+++

Света великомъченица Кириаки - Неделя е родом от Мала Азия и още в млада възраст приема мъченическа смърт за Христовата вяра по време на гоненията срещу християните при император Диоклетиан. Голямата почит към светицата у нас вероятно се дължи на факта, че по време на царуването на Асеневци (12-13 в.) мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство Търново. По-късно св. Евтимий, Патриарх Търновски, написва „Похвала на светата великомъченица Неделя”, която е стигнала до нас на старобългарски език. Патриарх Евтимий превел и името на светицата - Кириаки - на български: Неделя.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1003-patriarsheska-liturgiya-za-praznika-na-sv-velikomachenitza-nedelya

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »