ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастир

08 юли 2016 17:03, Пловдивска митрополия
Архиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастир

На 7 юли, когато Църквата почита св. вмчца Неделя, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Божествена св. Литургия в едноименния храм в Араповския манастир до с. Златовръх. С архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, изпълняващ длъжността игумен на Араповския манастир, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник в Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, протоиерей Антоний Кумпете от Украинската православна църква, духовници от Пловдив и Асеновград. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Изпълнилите храма християни посрещнаха с огромно вълнение и благоговение частица от мощите на светата великомъченица, които внесе в храма викарният епископ Арсений. Те са една от най-големите светини, които пази Пловдивската света митрополия и на този ден винаги се изнасят за поклонение. Светата великомъченица Неделя предала сама духа си на Бога миг преди да бъде умъртвена от палача на 7 юли 289 г., когато била само на 22 години.

След като припомни най-важните моменти от житието на светицата и най-вече нейната огромна и несломима вяра в Иисуса Христа, която с всяко ново мъчение ставала все по-голяма, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към богомолния народ с думите:

„Едничкият благ Бог след като осветил първия ден на седмицата – неделята – чрез своето славно и мироспасително Възкресение, прославил този ден на спасението и с това, че в неделя благоволи да се роди Неговата дивна угодница и наша небесна застъпница и молитвена ходатаица - св. вмчца Неделя.

Важен момент във вярата и прославянето на Христа е почитта на Неговото Възкресение и спазването на неделния ден. Тук картината в нашето съвремие е много тъжна. Повечето хора днес не ходят на църква в неделя или на празник, а предпочитат точно тогава да изорат нивата си, да излязат на излет в планината или просто да полежат тоя ден до късно. Други под празничния звън на църковната камбана разхождат с часове своите домашни любимци и за тях кучето е по-важно от Господа, от Христа Спасителя, от неговите светии. За жалост има хора, които макар и да ходят редовно на църква, гледат на християнските празници като на повод добре да си хапнат, добре да пийнат, да се повеселят, и това на дело е причината за тяхното благочестие и ревност. По време на светата Литургия те мислят не за Бога, а за празничния корбан след службата, сърцето им тегне не към духовната трапеза, предлагана им от Господа – светата Евхаристия, а към масата, отрупана с вкусни ястия и питиета, която ги очаква след светата Литургия."

След това викарният епископ Арсений поздрави от името на духовенството Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай неговата епископска хиротония, състояла се на този голям празник преди 15 години в столичния храм „Св. Неделя”.

След края на светата Литургия по стародавна традиция всички се отправиха в литийно шествие начело с чудотворната икона на св. вмчца Неделя към прочутото с лековитата си вода манастирско аязмо, където архиереят отслужи водосвет. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1138-07072016g-sv-vmchtza-nedelya-arhiereiska-sveta-liturgiya-arapovski-manastir-qsv-nedelyaq-krai-selo-zlatovrah.html

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастирАрхиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастирАрхиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастирАрхиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастирАрхиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастирАрхиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастирАрхиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастирАрхиерейска света Литургия по повод празника на Араповския манастир

Аудио

Аудиозапис на новината: Ангел Карадаков

« предишна новинаследваща новина »