ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици

10 юли 2016 17:05, Отдел "Връзки с обществеността"
В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици

"Днес епархийската ни църква ликува, днес нейното изпълнение ликува, защото Бог ни ощастливи с два празника: първо – сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съпроводен от членове на Св. Синод и високи гости от Поместните православни църкви, дошли да споделят с нас голямата ни радост и второ – днес, третия неделен ден след Петдесетница, за първи път, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, отпразнувахме тържествено първата обща служба на Доростолските св. мъченици".

С тези думи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, домакин на тържеството, се обърна към многобройното духовенство и множеството християни, изпълнили до краен предел храма и цялото околохрамово пространство, за да прославят заедно с едно сърце и една уста всички знайни и незнайни мъченици, които с кръвта си са осветили тази древна земя. Икона, изобразяваща 21 Доростолски мъченици беше осветена в деня на празника.

Заедно с патриарх Неофит в празничния за епархията, и за цялата Църква ден съслужиха 16 архиереи, 7 архимандрити, десетки свещеници и 5 дякони от цяла България, Русия, Румъния, Гърция, Кипър, Украйна и Молдова.

В храма, за да споделят празника, бяха дошли и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и г-н Стоян Бонев, които приветстваха Светейшия патриарх Неофит и изразиха от името на съгражданите си радостта и задоволството си, че занапред ще имат този нов празник в църковния календар, в който ще се отправят молитви и прослава към светиите, приели мъченическа смърт по тези земи.

 

 

Снимки

 В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици В Силистра за първи път бе отпразнуван празникът Събор на Доростолските мъченици
« предишна новинаследваща новина »