ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови печатни издания на Рилската света обител

11 юли 2016 21:06, Рилска света обител
Нови издания на Рилската света обител

През настоящата година се навършват 1070 години от Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец. За спомен и богослужебна прослава на основателя на Рилската света обител, и покровител на целия български народ - св. Йоан Рилски, по инициатива на игумена на обителта, Адрианополски епископ Евлогий и с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, братството на Рилския манастир подготви две юбилейни издания. Едното съдържа Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, а в другото е препечатан самостоятелно Заветът на преподобния.

Малко преди чудната си кончина, св. Йоан предал на наследилия го игумен Григорий своето духовно завещание, написано на пергамент през 941 г., на 25 март – Благовещение, известно като Завета на преп. Йоан Рилски. То съдържа безценни нравствени съвети, отправени към събралото се около преподобния братство, но и към всеки, който е решил да върви по трудния Христов път. Оригиналният текст на Завета е достигнал до нас благодарение на различните негови преписи, правени през вековете, оригиналите на някои от които са съхранени в библиотеката на Рилската света обител.

През 1946 г. с благословението на Св. Синод на БПЦ, по случай 1000 годишнината от Успението на св. Йоан Рилски е отпечатана книжка с Акатист на преп. Йоан, творение на блаженопочившия Неврокопски митрополит Борис (1888 - 1948 г.), написан изцяло в рима. Интересният стил и високата художествена стойност на творбата са основен мотив именно този Акатист да бъде включен в едното от изданията на Рилския манастир.

Книжката Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец е с твърди корици и цветни илюстрации. В края на изданието са поместени песнопения, изпълнявани при четене на Акатиста, поставени под източно-църковната невмена нотация. Продажната ѝ цена е 6,50 лв.

Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец е издание с меки корици и цветни илюстрации. Продава се на цена от 2,50 лв.

Новите печатни издания се разпространяват в книжарниците на софийските храмове "Св. вмчца Неделя", "Св. Седмочисленици", "Св. вмчк Георги-Ротонда", в църковните книжарници на Неврокопска митрополия, както и в книжарницата на Рилската света обител.

« предишна новинаследваща новина »