ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови печатни издания на Рилската света обител

11 юли 2016 21:06, Рилска света обител
Нови издания на Рилската света обител

През настоящата година се навършват 1070 години от Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец. За спомен и богослужебна прослава на основателя на Рилската света обител, и покровител на целия български народ - св. Йоан Рилски, по инициатива на игумена на обителта, Адрианополски епископ Евлогий и с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, братството на Рилския манастир подготви две юбилейни издания. Едното съдържа Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, а в другото е препечатан самостоятелно Заветът на преподобния.

Малко преди чудната си кончина, св. Йоан предал на наследилия го игумен Григорий своето духовно завещание, написано на пергамент през 941 г., на 25 март – Благовещение, известно като Завета на преп. Йоан Рилски. То съдържа безценни нравствени съвети, отправени към събралото се около преподобния братство, но и към всеки, който е решил да върви по трудния Христов път. Оригиналният текст на Завета е достигнал до нас благодарение на различните негови преписи, правени през вековете, оригиналите на някои от които са съхранени в библиотеката на Рилската света обител.

През 1946 г. с благословението на Св. Синод на БПЦ, по случай 1000 годишнината от Успението на св. Йоан Рилски е отпечатана книжка с Акатист на преп. Йоан, творение на блаженопочившия Неврокопски митрополит Борис (1888 - 1948 г.), написан изцяло в рима. Интересният стил и високата художествена стойност на творбата са основен мотив именно този Акатист да бъде включен в едното от изданията на Рилския манастир.

Книжката Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец е с твърди корици и цветни илюстрации. В края на изданието са поместени песнопения, изпълнявани при четене на Акатиста, поставени под източно-църковната невмена нотация. Продажната ѝ цена е 6,50 лв.

Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец е издание с меки корици и цветни илюстрации. Продава се на цена от 2,50 лв.

Новите печатни издания се разпространяват в книжарниците на софийските храмове "Св. вмчца Неделя", "Св. Седмочисленици", "Св. вмчк Георги-Ротонда", в църковните книжарници на Неврокопска митрополия, както и в книжарницата на Рилската света обител.

 

 

« предишна новинаследваща новина »