ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит за празника Събор на св. Доростолски мъченици

11 юли 2016 21:58, Отдел "Връзки с обществеността"
Слово на Българския патриарх Неофит за празника Събор на св. Доростолски мъченици

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Уважаеми представители на държавната и общинска власт,

Досточтими отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Вярна на вековните си традиции и богочовешка същност Христовата Църква винаги е почитала паметта на своите светци и особено подвига на мъчениците. Ето защо и нашата Българска православна църква, като неделима част от Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква, свято пази в молитвите си спомена за онези Христови свидетели, просияли в праведност и святост по българските земи. Неотдавна светата ни Църква официално канонизира светите Новоселски и Баташки мъченици. Все още е жив споменът за прославата на Софийския светец и чудотворец Богучарския архиепископ Серафим. В ход е процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис, решението за която бе взето през настоящата година. Предложения за канонизиране на мъченици и изповедници на вярата се получават в Св. Синод от различни епархии на нашата Православна църква.

В дух на вярност към паметта на просиялите но нашите земи Божии угодници и предвид събраните в последните години сведения от археолози, историци и богослови, в края на миналата година Св. Синод на Българската православна църква взе решение за учредяването на още един празник в родния църковен календар – Събор на светите Доростолски мъченици, чиято памет да бъде чествана всяка година в днешната, Трета неделя след Петдесетница – след Неделята на всички български светии. Съставено бе и специално богослужебно последование в прослава на тези истински Христови воини, доблестни изповедници и мъченици на вярата, които са пострадали в древната и славна Доростолска епархия във времената на едни от най-тежките гонения срещу Христовите последователи в Римската империя през първите четири столетия.

В изпълнение на това решение всички ние днес сме тук заедно, за да се насладим на това духовно тържество и, като отправим нашите съборни молитви към тези велики Божии угодници, просияли в Доростолската епархия, да засвидетелстваме още веднъж нашата и тяхната вярност и любов към Господа Иисуса Христа, Който още в земните си дни бе завещал на учениците Си: „Пребъдете в Моята любов. Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми” (Иоан 15:10). И Който бе предупредил Своите последователи: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Иоан 15:20). И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Иоан 16:33).

Всички те – светите мъченици Дасий, Емилиан и Квинтилиан, Дадас, Пасикрат и Виталиан, Валентиниан, Юлий и Никандър, Марциан, Максим и Исихий, Калиник и Кирил, и другите заедно с тях – общо над двадесет, известни понастоящем на Църквата Христови мъченици от Доростолската епархия, които като презряха земното и суетното, изпълниха докрай Божията воля и се увенчаха с венците на светостта. Те са невидимо с нас и днес, като отправят своите молитви към Небесния Отец за тази епархия, за нашата Православна църква и за всеки, който с вяра и любов прибягва към тяхното молитвено застъпничество.

Всички те са слава за цялата Христова църква, но особено за просиялата древност Доростолска епархия, която днес с духовна радост и вълнение празнува деня на тяхната обща памет. Вярваме, че като верни ходатаи те и сега измолват от Всеподателя мирни и благословени дни за своя град, и за този прекрасен край от нашата Родина, за укрепването на православната християнска вяра и умножаването на добродетелите по цялата благословена българска земя и по света. Ето защо, нека заедно още веднъж възвеличим и възпеем техния подвиг, та наставени от тяхното мъжество във вярата и от примера на тяхното свято и всепобедно мъченичество, да се укрепим още повече в отеческата ни православна вяра и, следвайки техния пример, да бъдем верни последователи и свидетели на нашия Господ Иисус Христос, в Когото е нашето упование и нашето спасение.

По молитвеното застъпничество на светите и преславни Доростолски мъченици и на всички Свои светии, просияли по българските земи, Бог да пази и укрепва нашата Православна църква и нашия народ, и да благославя всяко негово добро начинание!

Честит и благословен празник!

---------

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Трета неделя след Петдесетница – Събор на светите Доростолски мъченици, 10 юли 2016 г., Силистра

 

 

« предишна новинаследваща новина »