ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит за празника Събор на св. Доростолски мъченици

11 юли 2016 21:58, Отдел "Връзки с обществеността"
Слово на Българския патриарх Неофит за празника Събор на св. Доростолски мъченици

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Уважаеми представители на държавната и общинска власт,

Досточтими отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Вярна на вековните си традиции и богочовешка същност Христовата Църква винаги е почитала паметта на своите светци и особено подвига на мъчениците. Ето защо и нашата Българска православна църква, като неделима част от Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква, свято пази в молитвите си спомена за онези Христови свидетели, просияли в праведност и святост по българските земи. Неотдавна светата ни Църква официално канонизира светите Новоселски и Баташки мъченици. Все още е жив споменът за прославата на Софийския светец и чудотворец Богучарския архиепископ Серафим. В ход е процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис, решението за която бе взето през настоящата година. Предложения за канонизиране на мъченици и изповедници на вярата се получават в Св. Синод от различни епархии на нашата Православна църква.

В дух на вярност към паметта на просиялите но нашите земи Божии угодници и предвид събраните в последните години сведения от археолози, историци и богослови, в края на миналата година Св. Синод на Българската православна църква взе решение за учредяването на още един празник в родния църковен календар – Събор на светите Доростолски мъченици, чиято памет да бъде чествана всяка година в днешната, Трета неделя след Петдесетница – след Неделята на всички български светии. Съставено бе и специално богослужебно последование в прослава на тези истински Христови воини, доблестни изповедници и мъченици на вярата, които са пострадали в древната и славна Доростолска епархия във времената на едни от най-тежките гонения срещу Христовите последователи в Римската империя през първите четири столетия.

В изпълнение на това решение всички ние днес сме тук заедно, за да се насладим на това духовно тържество и, като отправим нашите съборни молитви към тези велики Божии угодници, просияли в Доростолската епархия, да засвидетелстваме още веднъж нашата и тяхната вярност и любов към Господа Иисуса Христа, Който още в земните си дни бе завещал на учениците Си: „Пребъдете в Моята любов. Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми” (Иоан 15:10). И Който бе предупредил Своите последователи: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Иоан 15:20). И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Иоан 16:33).

Всички те – светите мъченици Дасий, Емилиан и Квинтилиан, Дадас, Пасикрат и Виталиан, Валентиниан, Юлий и Никандър, Марциан, Максим и Исихий, Калиник и Кирил, и другите заедно с тях – общо над двадесет, известни понастоящем на Църквата Христови мъченици от Доростолската епархия, които като презряха земното и суетното, изпълниха докрай Божията воля и се увенчаха с венците на светостта. Те са невидимо с нас и днес, като отправят своите молитви към Небесния Отец за тази епархия, за нашата Православна църква и за всеки, който с вяра и любов прибягва към тяхното молитвено застъпничество.

Всички те са слава за цялата Христова църква, но особено за просиялата древност Доростолска епархия, която днес с духовна радост и вълнение празнува деня на тяхната обща памет. Вярваме, че като верни ходатаи те и сега измолват от Всеподателя мирни и благословени дни за своя град, и за този прекрасен край от нашата Родина, за укрепването на православната християнска вяра и умножаването на добродетелите по цялата благословена българска земя и по света. Ето защо, нека заедно още веднъж възвеличим и възпеем техния подвиг, та наставени от тяхното мъжество във вярата и от примера на тяхното свято и всепобедно мъченичество, да се укрепим още повече в отеческата ни православна вяра и, следвайки техния пример, да бъдем верни последователи и свидетели на нашия Господ Иисус Христос, в Когото е нашето упование и нашето спасение.

По молитвеното застъпничество на светите и преславни Доростолски мъченици и на всички Свои светии, просияли по българските земи, Бог да пази и укрепва нашата Православна църква и нашия народ, и да благославя всяко негово добро начинание!

Честит и благословен празник!

---------

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Трета неделя след Петдесетница – Събор на светите Доростолски мъченици, 10 юли 2016 г., Силистра

« предишна новинаследваща новина »