ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско приветствие по повод 25 години Конституция на България

12 юли 2016 14:56, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриаршеско приветствие по повод 25 години Конституция на България

Патриарх Неофит: Едно законодателство е дотолкова добро и съзидателно, доколкото лежи на здравия фундамент на т. нар. традиционни ценности утвърждаващи доброто!

Национална конференция на тема „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права” се провежда на 11 и 12 юли в Народното събрание и в Софийския университет.

Събитието събра депутати и представители на президентската институция, Министерски съвет, Конституционния съд, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, прокуратурата, Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, омбудсмана, БНБ, Сметната палата, както и преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Нов български университет.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати по повод 25-годишнината от приемането на Конституцията от 12.07.1991г. поздравителен адрес до организаторите и участниците във форума. В приветствието се казва:

„На този ден преди точно 25 години Великото Народно събрание прие сега действащата демократична конституция на Република България. Конституция, която утвърди свободата на вероизповедание като основно и ненакърнимо човешко право, призна историческата роля на Българската православна църква за България и българския народ, и ѝ гарантира свободата да осъществява народополезното си служение в обществото.

Ние имаме разбирането, че грижата за добруването на хората е обща грижа на духовната и светската власт в една държава. Църквата, макар и отделена от държавата не е отделена от народа си и доколкото православните християни в България са и граждани на тази страна БПЦ и Българската държава заедно носят задължението за съхраняването на исконните нравствени ценности, народностната ни култура, мирът и справедливостта в обществото.

Дами и господа,

Конституцията е атестация за зрелостта и духовния ръст на даден народ. Тя изразява националната идея относно основни принципи за живота на обществото и определя целите за развитието му. Затова на нас не ни е безразлично какъв е основния закон в нашата страна.

Едно законодателство е дотолкова добро и съзидателно, доколкото лежи на здравия фундамент на т. нар. традиционни ценности утвърждаващи доброто, справедливостта, мира, семейството, родолюбието, взаимното зачитане и любовта между хората. Тези ценности се съдържат в историческия опит на народа, в културата му в духовния му опит в отличаването на доброто от злото, справедливо и несправедливо, редно и нередно. Историята ни показва как измислените ценности се превръщат в идеология и в крайна сметка водят до катастрофални трудно преодолими последици.

Като молим Господа, утвърдил най-висшия закон – този на безусловната и никога не отпадаща любов, пожелаваме на всички вас - организатори и участници в конференцията - успех в настоящата ви работа и там, където Бог ви е поставил на служение. Призоваваме над всички вас Божията благодат и нека „Бог на любовта и на мира” (2Кор. 13:11) да бъде с всички нас!

12.07.2016г. †НЕОФИТ, патриарх Български

СОФИЯ

« предишна новинаследваща новина »