ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОЯСНЕНИЕ от Рилската света обител

13 юли 2016 20:33, Рилска света обител
"...на страх Господен ще ви науча"

Към читателите на Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП!

Във връзка с отпечатаните наскоро книжки от Рилската света обител - Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец и Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, и появилата се неяснота около това с чие благословение са излезли от печат, Ви уверяваме, че същите печатни издания са получили не само одобрението и благословението на Светейшия ни Патриарх, но и това на Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 19. 11. 2015 г., прот. № 26. Решението е поместено и в двете издания на ст. 3 с голям шрифт.

Съществуват достатъчно примери в църковната практика, в които до знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно - административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква. По подобен начин в случаите, когато Председателят на Светия Синод не е споменаван изрично пред председателствания от него орган, до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо Първосветителското достойнство на Светейшия ни Патриарх.

Все още твърдо вярваме и изповядваме съборното начало на Православната Църква, затова поднасяме искрено извинение към всички, които са видели някаква тенденциозност в предишното наше обявление.

От Ръководството на Рилската света обител.

« предишна новинаследваща новина »