ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит изрази съболезнованията си по повод атентата във френския град Ница

15 юли 2016 14:30, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит

Патриарх Неофит: С този акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога – живота, за пореден път се подкопава мирът, доверието и любовта между хората в нашето общество и се поставят под въпрос ценностите, които изповядваме.

По повод кървавия атентат във френския град Ница в Деня на националния празник на страната, при който загинаха десетки души и мнозина пострадаха, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи съболезнователно писмо до Негово Превъзходителство г-н Франсоа Оланд, президент на Република Франция, в което се казва: „В деня на националния празник на Франция – люлката на демокрацията, с ужас и болка приехме новината за нов кървав терористичен атентат, отнел живота на повече от 80 души и ранил над 120 мирни граждани в Ница, събрали се по повод празника. С този акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога – живота, за пореден път се подкопава мирът, доверието и любовта между хората в нашето общество и се поставят под въпрос ценностите, които изповядваме.

„Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27), казва Господ. И ние, Неговите последователи, винаги ще се стремим доколкото зависи от нас, да се укрепяваме духовно във вярата, надеждата и любовта Христова, от Него да черпим сила и упование и така да устояваме на злото в света.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели в този тежък момент френския народ. Затова позволете ми от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква да изкажа най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите.

Молим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” /2 Кор. 1:3/, да дарува сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието и страха! А на всички нас да даде благодатни сили и мъдрост, за да изживеем дните си занапред достойно, в мир и благоденствие.

15.07.2016 г.

НЕОФИТ, Патриарх Български

СОФИЯ

 

 

« предишна новинаследваща новина »