ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Кирик и Юлита в Банкя

15 юли 2016 17:28, Софийска митрополия
Водосвет

На 15 юли Църквата чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. В този ден храмът „Св. Кирик и Юлита“ в Банкя празнува храмовия си празник. Той е единственият в Софийска епархия, посветен на св. Божии угодници.

Св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинската св. обител, архимандрит Теофан, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храма, протойерей Христо Димитров, свещениците Петър Василев и Васил Танев и митрополитският протодякон Иван Петков.

В красивия и обновен храм от рано сутринта се събраха стотици енорияши, християни от цяла София и гости на курортното градче.Тази година в чест на храмовия празник църковното настоятелство, организирано от отец Василий Топузлиев, изненада богомолците с нова придобивка – оригинално поставена нова маса /върху дънер на дърво/, която да служи при водоосвет.

Молитвено участие на певницата взе иконом Милко Топузлиев от храмовото духовенство, който повече от 45 години служи на св. Църква. Сред християните, изпълнили тържествуващия храм, бяха кметът на гр. Банкя, г-н Марков, както и неговите заместници и кметски служители.

Въпреки работния ден малки и големи християни непрекъснато прииждаха към храма, за да отдадат своята почит на тези, под чийто покров израстват духовно и телесно. С дарове и цветя те пристъпваха към светите образи на мъчениците и с благоговение се покланяха пред тяхната икона.

С празнично слово за светите Кирик и неговото майка Юлита към народа се обърнаеп. Григорий, който поздрави християните с храмовия празник и отправи благопожелания.

По традиция след Литургията в двора на храма бе отслужен празничен водосвет в близост до поставената над входа мозаична икона на св. Кирик и Юлита и върху новата маса.

За телесна подкрепа в края на църковната молитва бе раздадено благословено ястие на всички присъстващи, приготвено и дарено от четири фирми, сред които и местната община.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1011-praznikat-na-sv-kirik-i-iulita-v-bankya

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »