ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЕ на Св. Синод на РПЦ от 15 юли 2016 г. относно Събора в Крит (16 – 26 юни 2016 г.)

15 юли 2016 20:30, Българска Патриаршия
Руският Св. Синод

На 15 юли 2016 г. Св. Синод на Руската православна църква проведе своето поредно заседание в Даниловския манастир в Москва. То бе председателствано от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Членовете на Св. Синод приеха решение за отношението на РПЦ към състоялия се от 16-26 юни т.г. в Крит Събор.

Руският Св. Синод признава форума в Крит за важно събитие в историята на съборния процес в Православната църква и подчертава, че принципът на консенсуса е бил основата на общоправославното сътрудничество по протежение на целия съборен процес.

В тази връзка членовете на Руския Св. Синод констатираха, че провеждането на Събора при отсътствието на съгласие от страна на редица автокефални Православни църкви нарушава този принцип.

Поради това Съборът в Крит не може да се разглежда като Всеправославен, нито приетите от него документи — като изразяващи общоправославен консенсус.

Руският Св. Синод постанови да се възложи на Синодалната библейско-богословска комисия да проучи официално заверените копия на одобрените от Събора в Крит документи (след като те бъдат получени) като вземе предвид възможните отзиви и забележки спрямо тях. След това комисията ще представи становището си на Св. Синод на РПЦ и той ще се произнесе след като на свой ред разгледа и обсъди документите от Крит.

« предишна новинаследваща новина »