ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. вмчца. Марина“, Пловдив

18 юли 2016 15:40, Пловдивска митрополия
Негово Светейшество Българския патриарх † Неофит

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Уважаеми представители на гражданската общественост,

Досточтими отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Като благодарим на Бога за всички Негови благодеяния към нас и нашата света Православна църква, в днешния ден сме духовно възрадвани съборно да отпразнуваме престолния празник на този забележителен митрополитски храм, който е празник и на цялата Пловдивска епархия. Участвахме в Божествената св. литургия и в богослужебната прослава на светата Христова изповедница и великомъченица Марина. Всички заедно възхвалихме в Троица прославяния наш Бог, в Когото е вярата и надеждата ни, в Когото е нашето светло упование. Благодарим и Вам, Ваше Високопреосвещенство, за братската Ви в Христа обич, за ревността Ви в делото Господне и за гостоприемството, оказано на всички нас в този празничен за цялата Църква и особено за богохранимата Ви епархия ден.

Днес радостта ни е двойно по-голяма – както заради нашето братско в Христа общение, така и за възможността да отправим нашата обща молитва към света великомъченица Марина да бъде наш неизменен молитствувател пред престола на Всевишния и бърза помощница на всекиго, който с вяра, надежда и любов прибягва към молитвеното ѝ застъпничество. Към нея – тази наистина дивна Христова невеста и избран съсъд на неоскъдяващата Божия благодат – са отправени днес нашите мисли и нашите молитви за светата Пловдивска епархия, и за цялата наша Православна църква, за целия христолюбив български народ, за неговия духовен възход и укрепването му в Божиите истини, съхранявани в светата православна вяра.

Нека всякога имаме пред себе си примера и подвига на светата великомъченица Марина – на тази, която, въпреки крехката си възраст, беше надвила изкушенията и бе презряла всички земни блага, за да наследи вечното блаженство. Нека подражаваме на нейната твърдост в изпитанията, на силата на нейната вяра и на нейната решимост в християнския подвиг. И, като се преклоним пред тази, която в страданията си докрай се бе уподобила на пострадалия заради нашето спасение Господ Иисус Христос, да се утвърдим още повече в християнското си призвание. Да пазим сърцата и мислите си неизкусени от преходните богатства и от почестите на този свят, но като нея да дирим винаги единствено потребното (Лука 10:41-42) и с живота и делата си да привличаме онези, които обикват Господа, идват в Неговата Църква и в нея се спасяват (Деян. 2:47).

В този ден молитвите ни са и за този свят храм, носещ името на света Марина, за неговото благолепие, за изрядния духовен и църковно-просветен живот, който кипи в него, вдъхновяван и насочван винаги във вярното направление от Високопреосвещения митрополит Николай, подпомаган от Преосвещения епископ Арсений. Нека богослужението, всекидневно отправяните тук моления и ангелогласното пение в прослава на Вседържителя и на всички Негови светии, стигат винаги до небесата, та Бог всякога да благоволи над този храм, над този град и всички, които живеят и се спасяват в него.

Нека Бог, по молитвите на светата Христова невеста и великомъченица Марина, да закриля всички нас и да ни укрепва с божествената Си благодат в християнския ни живот и в подвига на благочестието!

Честит и благословен празник!

« предишна новинаследваща новина »