ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. вмчца. Марина“, Пловдив

18 юли 2016 15:40, Пловдивска митрополия
Негово Светейшество Българския патриарх † Неофит

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Уважаеми представители на гражданската общественост,

Досточтими отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Като благодарим на Бога за всички Негови благодеяния към нас и нашата света Православна църква, в днешния ден сме духовно възрадвани съборно да отпразнуваме престолния празник на този забележителен митрополитски храм, който е празник и на цялата Пловдивска епархия. Участвахме в Божествената св. литургия и в богослужебната прослава на светата Христова изповедница и великомъченица Марина. Всички заедно възхвалихме в Троица прославяния наш Бог, в Когото е вярата и надеждата ни, в Когото е нашето светло упование. Благодарим и Вам, Ваше Високопреосвещенство, за братската Ви в Христа обич, за ревността Ви в делото Господне и за гостоприемството, оказано на всички нас в този празничен за цялата Църква и особено за богохранимата Ви епархия ден.

Днес радостта ни е двойно по-голяма – както заради нашето братско в Христа общение, така и за възможността да отправим нашата обща молитва към света великомъченица Марина да бъде наш неизменен молитствувател пред престола на Всевишния и бърза помощница на всекиго, който с вяра, надежда и любов прибягва към молитвеното ѝ застъпничество. Към нея – тази наистина дивна Христова невеста и избран съсъд на неоскъдяващата Божия благодат – са отправени днес нашите мисли и нашите молитви за светата Пловдивска епархия, и за цялата наша Православна църква, за целия христолюбив български народ, за неговия духовен възход и укрепването му в Божиите истини, съхранявани в светата православна вяра.

Нека всякога имаме пред себе си примера и подвига на светата великомъченица Марина – на тази, която, въпреки крехката си възраст, беше надвила изкушенията и бе презряла всички земни блага, за да наследи вечното блаженство. Нека подражаваме на нейната твърдост в изпитанията, на силата на нейната вяра и на нейната решимост в християнския подвиг. И, като се преклоним пред тази, която в страданията си докрай се бе уподобила на пострадалия заради нашето спасение Господ Иисус Христос, да се утвърдим още повече в християнското си призвание. Да пазим сърцата и мислите си неизкусени от преходните богатства и от почестите на този свят, но като нея да дирим винаги единствено потребното (Лука 10:41-42) и с живота и делата си да привличаме онези, които обикват Господа, идват в Неговата Църква и в нея се спасяват (Деян. 2:47).

В този ден молитвите ни са и за този свят храм, носещ името на света Марина, за неговото благолепие, за изрядния духовен и църковно-просветен живот, който кипи в него, вдъхновяван и насочван винаги във вярното направление от Високопреосвещения митрополит Николай, подпомаган от Преосвещения епископ Арсений. Нека богослужението, всекидневно отправяните тук моления и ангелогласното пение в прослава на Вседържителя и на всички Негови светии, стигат винаги до небесата, та Бог всякога да благоволи над този храм, над този град и всички, които живеят и се спасяват в него.

Нека Бог, по молитвите на светата Христова невеста и великомъченица Марина, да закриля всички нас и да ни укрепва с божествената Си благодат в християнския ни живот и в подвига на благочестието!

Честит и благословен празник!

 

 

« предишна новинаследваща новина »