ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит на храмовия празник в „Св. пророк Илия”, Княжево

20 юли 2016 22:43, Софийска митрополия
Софийска света митрополия

В деня на огнения пророк Илия, 20 юли, светейшият първойерарх на БПЦ-Българска патриаршия и митрополит Софийски Неофит възправи своята патриаршеска молитва „за правда и мир” на целия български народ в храма посветен на невкусилия земна смърт светец – „Св. пророк Илия”, Княжево.

При тържествено биене на камбаните Негово Светейшество патриарх Неофит бе посрещнат от многолюдното паство на енорията и въведен в храма под псалмопенията на духовенството и храмовите певци. Това е първото му посещение в този храм в качеството на Софийски митрополит. Поради което и радостта на прииждащите от всички краища на София миряни бе голяма и неподправена.

Председателят на храмовото настоятелство, Негово Преосвещенство Маркианополският епископ Константин, възглави празничната архиерейска св. Литургия. В съслужение с него влязоха ставр. иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, протойерей Стефан Стайков - предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий”, Красно село и двама дякони.

Хорът при храма поде литургичните песнопения. Като ангели-пазители на храмовите двери, подаващи очистващата благодат на помазание с елей и поръсване със светена вода, застанаха храмовите духовници отец Дилян Цветков и отец Дамян Друмев.

В своята проповед епископ Константин припомни чудния живот на изобличаващия неправдите в живота и вярата пророк Илия. И пожела всички да придобиват чист живот и Христова вяра, за да не попаднат под хомота на тежкото робство на нечистотията на заблудата, а да се възнесат в светлия огън на Истината. А в края на св. Литургия припомни знакови имена и личности от църковната и гражданската история, останали завинаги свързани с историята на храма и на квартала.

Накрая Негово Светейшество патриарх Неофит благослови присъстващите и хорът поде многолетствие. Множество миряни пристъпиха за свето Причастие и умирени и ощастливени изпратиха своя първойерарх, изпросвайки и лично благословение от него.

Както всяка година, така и тази, след духовната трапеза бе раздаден и корбан (постен т.г.) за благословение.

Текст: Анула Христова
Снимки: Здравко Кънев

 

 

« предишна новинаследваща новина »