ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване в гр. Елена на 150 години от Великденската акция

14 април 2010 16:16, Великотърновска митрополия
Представяне на книгата

Съдбовно е значението на Великденската акция през 1860 г. за по-нататъшното самостойно израстване и възстановяване на Българската православна църква. На 3 април 2010 г. се навършиха 150 години от паметното събитие, когато епископ Иларион Макариополски изрича в Цариград: „всякое епископство православних”, вместо името на Цариградския патриарх.

Честването беше подобаващо отбелязано и в гр. Елена – родно място на дядо Иларион Макариополски, който е и първият Търновски митрополит в новата ни църковна история. Пред родната му къща, където е неговият бюст-паметник, на 8 април вечерта се събраха много еленчани. Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, в съслужение с архиерейския наместник на Еленска духовна околия протойерей Митко Янков, отслужи заупокойна молитва за видния духовник и възрожденец.

Събитието беше почетено и от г-н Сашо Топалов – кмет на община Елена, председателя на Общинския съвет г-н Симеон Кънчев, ст. н. с. д-р Христо Темелски, доц. Пламен Павлов, граждани и гости.

Преди заупокойната молитва, в залата на Община Елена беше представена книгата „Литургия на непокорните” от автора - историка Николай Иванов.

 

 

 

 

Снимки

Представяне на книгатаПредставяне на книгатаСлово на доц. Пламен ПавловАвторът на книгата Николай ИвановТържествени словаСлово на ст.н.с. д-р Христо ТемелскиНа заупокойната молитваСлово на Великотърновския митрополит ГригорийВечна да бъде паметта на великия български архиерейКметът на гр. Елена г-н Топалов поднася цветя на бюст-паметника и прелива с виноОбщина Елена
« предишна новинаследваща новина »