ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско слово за празника на св. Седмочисленици

27 юли 2016 17:03, Софийска митрополия
Патриаршеско слово за св. Седмочисленици

В името на Отца и Сина и Святаго Духа.

Ваше Преосвещенство, Досточтими отци,

Обични в Господа, братя и сестри,

Скъп за християнската ни памет е днешният празничен ден, в който светата Църква е отредила да отдадем молитвена прослава на светите Седмочисленици – на онези, които най-много се бяха потрудили, за да положат основите и на църковно-просветното дело, и на християнската мисия сред нашия новопокръстен народ. Скъпи и святи за всяко православно българско сърце са техните образи, които греят към нас от небесата и ни напомнят отново и отново за утвърждаването на нашите далечни предци в истините на светото Православие и за вграждането на българския род в богочовешката тайна на Църквата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

Като истински Христови апостоли и следовници,

те отдадоха всичките си сили и дарования, целия си живот за своите братя по вяра и род, та да могат да ги укрепят във вярата и в любовта Христови, проповядвайки им съкровищницата на евангелските добродетели на разбираем за тях език и обучавайки стотици и хиляди последователи и продължители на равноапостолното си дело. Отказали се от света и подвизавайки се в ангелоподобното монашеско житие, те нямаха друга грижа, освен вечното спасение на повереното им от Господа словесно стадо, чрез неговото просвещаване и утвърждаване „върху основата на апостолите и пророците” (Еф. 2:20), с участие

„в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12).

Стореното от светите Седмочисленици е толкова колосално по своите мащаби и размах, и по своята устойчивост във вековете, и до днес, че те могат без преувеличение да бъдат наречени същински „строители на Българската църква” – седем непоклатими стълба на православната християнска вяра и на църковната просвета, върху които и досега се крепи зданието на нашата Патриаршия. Седем истински светилника, от които и до днес продължаваме да черпим вдъхновение в нашето служение и в своя всекидневен християнски живот и подвиг. Изкусни, неподражаеми в съвършенството си преводачи на боговдъхновеното Писание и на богослужебните текстове на Църквата, завладяващи проповедници на Царството Божие и всеотдайни пастири в Църквата Христова, те още приживе бяха спечелили любовта и признателността на народа ни, изразени по-късно в общата им богослужебна прослава, която извършваме днес и в която, заедно с цялата Църква пеем и призоваваме: „С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог…” (Тропар, гл. 1).

Възлюбени в Господа,

Всемилостивият Бог, Който неизменно има грижа за Своето творение, всякога е благоволил и към българския род, и в благоприятно време му е изпратил и тези негови апостоли и просветители,– светите Седмочисленици, – чрез които той да бъде наставен и укрепен в Евангелието и в спасителния път към вечния живот. От нас обаче зависи да бъдем благодарни и верни ученици и следовници на техния пример, а това ще сторим, единствено ако постоянно пребиваваме и всячески се утвърждаваме в истините на православната вяра и ако ревностно пазим завещаната от нашите предци духовност, писменост и култура, с които и благодарение на които сме се съхранили във вековете и времената дори и на най-страшни и тежки изпитания. Ако не позволяваме да се отклоняваме и за миг от православната си християнска идентичност и от званието Христово, с което сме удостоени във възраждащия купел на светото Кръщение.

Да даде Бог, щото православният ни народ и лично всеки от нас да стои твърдо в истините на спасителната Христова вяра и в заветите на нашите, родили ни в Господа, приснопаметни предшественици. Само тогава ще сме достойни за техните имена, само тогава ще я има и „държавата на духа” – нашата обична и свидна България!

По молитвите на светите Седмочисленици и на всички, които са се потрудили за духовната и църковната просвета на народа ни, Бог да милва и спасява всички нас! Амин.

Честит и благословен празник!

Снимки: Весела Игнатова

Снимки

Патриаршеско слово за св. СедмочисленициПатриаршеско слово за св. СедмочисленициПатриаршеско слово за св. Седмочисленици
« предишна новинаследваща новина »