ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Пантелеймон в столичния квартал " Бояна"

27 юли 2016 19:55, Софийска митрополия
Празнична вечерня в Бояна

В навечерието на празника на св. Пантелеймон, 26 юли, Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит отслужи празнична вечерня с петохлебие в храма на столичния квартал Бояна, който е посветен на този раннохристиянски целител и мъченик за вярата.

В тържествената вечерня взеха участие ик. Васил Иванов, ик. Цанко Тотев от Лозен, протойерей Стефан Стайков - предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий”, Красно село, свещениците Радко Иванов и Васил Танев и митрополитският протодякон Иван Петков. Гости на тържеството бяха духовниците от Княжевския храм "Св. пророк Илия" - свещениците Дилян Цветков и Дамян Друмев.

Да съучастват в молитвеното последование и да отправят своята благодарност и молитва към св. Пантелеймон в боянския храм дойдоха много миряни от енорията.

За пореден път богомолният народ, който се бе стекъл за празничното богослужение, бе възрадван с нови храмови придобивки.

Тази година в чест на храмовия празник е изградена изцяло нова околохрамова ограда /35 м/, пътеки с подходящи стълби и парапети, поставени са и нови плочници. За първи път на пилон пред храма са издигати знамената на София и новоизработеното знаме на храма с лика на патронния светия - св. Пантелеймон.

Влизайки в храма, богомолците с възхищение забелязваха завършената иконопис в олтарното пространство, която окончава с Богородична икона, която като Небесна Царица посреща всички дошли да потърсят утеха и надежда.

В края на богослужението викарият на Негово Светейшество припомни житието на светия великомъченик и безсребреник Пантелеймон, възпитан в Христовата вяра от своята майка. От името на патриарх Неофит епископ Григорий поздрави предстоятеля на храма иконом Васил Иванов, църковното настоятелство, певците и енориашите с храмовия празник и призова над всички благословението на св. Пантелеймон.

След вечерното богослужение църковното настоятелство бе организирало братска трапеза за всички, почели боянския енорийски празник в чест на св. Пантелеймон.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1025-praznikat-na-sv-panteleimon-v-stolichniya-kvartal-boyana

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »