ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Конференция в Бачковския манастир

29 юли 2016 10:47, Бачковска света обител
Конференция в Бачковския манастир

Две от сесиите на Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, на 28 и 29 юли, се провеждат в Бачковския манастир. Конференцията се организира от АБУЧ, СУ”Св.Климент Охридски”, ПУ.”Пр.Паисий Хилендарски, Западно- и Средноевропеската митрополия на БПЦ и Бачковския манастир. Основна тема в работата на форума е „обучението по България”. С доклади, презентации и споделяне на успешни практики участват, както преподаватели от споменатите висши учебни заведения, така и такива от задграничните църковни български училища. С разрастването на българската диаспора по света, очевидно сънародниците ни, установили се за постоянно или временно в чужди държави, чувстват осезателна нужда от съхраняване и развитие на националната си идентичност в условията на другоезична, а често и „другокултурна” среда. Нужда породила и първоначалното „спонтанно” възникване на неделните училища като самоинициатива на установилите се „навън” наши сънародници. Интересно е да се отбележи, родството във възникването и развитието на родолюбивото дело на училищата по време на Възраждането, също развили се и утвърдили се при „доминираща” чужда култура. Развитието на българската просвета сред задграничните ни общности е най-добрият пример за потенциала ни като българи за успешна самоорганизация, проявяващ се когато трябва да разчитаме само на себе си.

Акцентът, както вече бе споменато, е върху обучението по български език, история, география, но нов и важен момент е насочването и към възпитание в християнските православни ценности и добродетели. И тук отново, както през Възраждането ни, се появява връзката на Православната ни църква с училищното дело. Участието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний е залог за все по-задълбочаващата се връзка между Църква и образование в българската задгранична диаспора. Нещо подчертано и в изказването на митр. Антоний пред участниците в конференцията. Дядо Антоний наблегна на изключителната важност на връзката между християнската нравственост, православните български общности зад граница и българските църковни училища за успешното съхраняване на българското национално и православно съзнание сред задграничните ни сънародници като условие и за успешното развитие на децата като пълноценни личности. Без органичната връзка между „училище и Църква” това би било невъзможно, още повече в „другокултурна” среда, липсата на такава би довело до формирането на непълноценни „случайни хора”, без корен.

В приветствието си към участниците в конференцията игуменът на манастира архим. Симон, наред с пожеланията за успешна работа, се спря и на възраждащата се роля на българските манастири като средища на общонародни начинания, вън от политически пристрастия. Роля, от която те бяха практически лишени в близкото ни минало.

Текст: Стамен Пепелишев
Снимки: Теодор Пеев

 

 

Снимки

Конференция в Бачковския манастирКонференция в Бачковския манастирКонференция в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »